Afbeelding
Foto: BrugMedia

Ineke Tijmes brengt met boek ‘Kerst anders’ een bundel kerstverhalen uit

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – ‘Kerst anders’, een boek met negen korte verhalen, ligt sinds enkele weken in de Zwolse boekhandels. De Zwolse schrijfster Ineke Tijmes stelde de bundel samen uit negen verhalen die ze in de periode van 2010 tot 2020 vrienden heeft voorgelezen bij het kerstdiner.

“Tijdens het etentje met vrienden lezen we elkaar altijd verhalen voor”, vertelt de schrijfster. “De meeste doen dat uit de bestaande literatuur; ik besloot eigen verhalen te schrijven en voor te dragen.” Tot het moment dat ze zich afvroeg wat met de serie verhalen te doen. Een mede-lezer stelde haar voor ze gewoon weer uit te geven.

Romans

‘Kerst anders’ is immers niet het eerste boek van Tijmes. Eerder schreef ze al de romans Het bos zwijgt (2012), Etna (2015), Tekens van Leven (2017) en Levensdurf (2020).
Een kerstverhaal hoeft voor Tijmes geen religieuze lading te hebben. “De kern is wat mij betreft dat er toch hoop is in allerlei situaties. Ik vind het dan nog leuk om de actualiteit erin te verwerken. Zo beschrijf ik het verhaal van een man die door oorlog van het pad is geraakt en dakloos is geworden. Overigens moest ik nog wel aanpassen dat hij in het Nel Banninkhuis terechtkwam. Dat bestaat immers niet meer. Verder komen in het boek ook de vluchtelingencrisis aan bod en persoonlijke dingen die iedereen meemaakt. Denk daarbij dat je wordt opgeslokt door drukte en dat je denkt dat je alleen bent. En wat nu met de kerstdagen? Het is vaak een familiefeest, waarbij men zich afschermt van anderen. De gedachte is dat mensen niet alleen aandacht voor elkaar moeten hebben, maar ook voor anderen.”

Zwolle

Echt een boodschap meegeven, wil Tijmes niet. “Die moeten lezers zelf maar uit de verhalen halen. Het gaat mij er meer om van ‘denk er eens over na’. Het zijn eigentijdse verhalen over mensen van vandaag, met ook nu nog actuele thema’s. De verhalen zijn zo weer eens wat anders dan over het kindje Jezus in de kribbe.” Lezers zullen ook zo nu en dan bekende plekken in Zwolle herkennen. Tijmes: “Ik woon heel graag in Zwolle. Om de verhalen wat meer achtergrond te geven, vind ik het leuk om ze ook hier te laten afspelen. Ik ben bijvoorbeeld gek op de IJssel die toch een mooie bron is van bezinning en rust.”

Verrijkt

‘Kerst anders’ is voor 14 euro te koop bij de Zwolse boekhandels Waanders, Westerhof, Goedhart en bij de Bruna in Zwolle-Zuid. “Verhalen aan elkaar vertellen maakt Kerst anders en verrijkt”, besluit de schrijfster.

‘Het is vaak een familiefeest, waarbij men zich afschermt van anderen’