Afbeelding
Foto: Eigen foto

Hoog- en middenspanningsnet bij Zwolle, Meppel en Hoogeveen gaat op de schop

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Hoogspanningsnetbeheerder TenneT en Enexis Netbeheer investeren de komende jaren ruim een half miljard euro in de versterking van het elektriciteitsnetwerk in Noordwest Overijssel en Zuidwest Drenthe. Beide netbeheerders bereiden samen de bouw voor van vier nieuwe hoog- en middenspanningsstations voor. 

TenneT breidt verder enkele bestaande stations uit en legt vijftig kilometer nieuwe ondergrondse kabelverbindingen. In heel Nederland zijn volgens de beheerders netversterkingen nodig voor de energietransitie. Uitvoering van Klimaatakkoord en energiestrategieĆ«n van regioā€™s en industrie betekenen voor netbeheerders veel werk. Ook in (delen van) Overijssel en Drenthe is sprake van overbelasting op het elektriciteitsnet door het snelgroeiende aanbod van elektriciteit, met name door opwek in zonneparken. Daarnaast is de verwachting dat de vraag naar elektriciteit sterk zal toenemen.

Locaties

TenneT onderzoekt momenteel locaties voor nieuwe hoogspanningsstations in Noordwest Overijssel en Zuidwest Drenthe. Het bestaande hoogspanningsstation op bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle wordt uitgebreid. Noordelijk van het complex gaan TenneT (en Enexis Netbeheer) respectievelijk een nieuw hoogspannings- en middenspanningsstation bouwen. Deze plannen van de netbeheerders maken onderdeel uit van die voor een energiecluster Zwolle van gemeente en provincie. Daarin is ook plek voor een biovergister en waterstoffabriek.

Planning

In de planning van de netbeheerders staan verder nieuwe hoog- en middenspanningsstations bij Meppel (op een van de bedrijventerreinen), ten zuidoosten van Hoogeveen (bij bedrijventerrein Riegmeer) en in de buurt van Attero Wijster. De precieze locaties zijn nog in onderzoek. De komende periode werken TenneT en Enexis Netbeheer de plannen verder uit. In overleg met de betreffende gemeente zijn of worden de procedures gestart voor bestemmingsplanwijzigingen en voor de benodigde vergunningen. Ingebruikname van de hoogspanningsstations zal naar verwachting tussen 2027 en 2030 zijn. Dan zijn ook de noodzakelijke ondergrondse kabelverbindingen gelegd, bij elkaar gaat dit om 50 kilometer. 

Kabels

Bedrijven en omwonenden worden volgens beide beheerders tijdig geĆÆnformeerd en betrokken. Met Enexis Netbeheer is TenneT al langer bezig het elektriciteitsnet in Noordoost Nederland te versterken. Door het uitbreiden van bestaande-, de bouw van nieuwe hoogspanningsstations, nieuwe en dikkere kabels is meer en betere af- en aanvoer van elektriciteit tussen onderliggende netten en het (220 en 380 kV) hoofdtransportnet van TenneT mogelijk. 

Bij Assen (Zeijerveen) wordt het hoogspanningsstation momenteel uitgebreid. Voor nieuwbouw van hoog- en middenspanningsstations op het bedrijvenpark Zuid-Groningen (in Ter Apelkanaal) en bij de afrit Veenoord van de A37 lopen momenteel de (bestemmingsplan en vergunningen) procedures. Met omwonenden en bedrijven is overleg over de inpassing.