Afbeelding
Foto: Eigen foto

SP Zwolle geeft 87.500 euro gemeenschapsgeld terug aan gemeente

Algemeen

ZWOLLE - SP-lijsttrekker Brammert Geerling heeft een symbolische cheque van 87.500 euro overhandigd aan raadsgriffier Eric Meurs. Dat bedrag staat symbool voor het extra geld dat de Zwolse politiek in 2018 voor zichzelf heeft uitgetrokken. 

Alle partijen in de gemeenteraad krijgen sindsdien fors extra fractiebudget per jaar (12.500 euro in 2018, daarna jaarlijks 25.000) bovenop het fractiebudget dat ze al kregen, vertelt Geerling. “De SP was daar als enige partij tegen. Meer geld voor politici vonden we niet te rijmen met de bezuinigingen op de zorg voor Zwollenaren die toen ook werden doorgevoerd.” De fractievoorzitter beloofde toen deze periode geen gebruik te maken van dit extra geld. Die belofte is de SP nagekomen en werd door het aanbieden van een symbolische cheque onderstreept.

Voorstellen

Geerling: “Helaas hadden wij de afgelopen vier jaar niet de macht om te bepalen waar het geld van de gemeente aan werd besteed. Daardoor is er bezuinigd op de zorg en is er vier jaar lang niks gedaan om de groeiende armoede aan te pakken. Wel ging er geld naar een dure loopbrug, dure externe inhuur en de politiek in de vorm van een zesde wethouder en fors hogere fractievergoedingen. Onze voorstellen voor een beter armoedebeleid zijn telkens weggestemd, maar niemand kon ons ervan weerhouden het extra geld voor de politiek te weigeren. Hierdoor hebben we laten zien dat geld voor sociaal beleid best te vinden is als je maar goede politieke keuzes maakt.”

Alle partijen in de gemeenteraad hebben de beschikking over een fractiebudget. Mede op aandringen van de SP worden jaarlijks verantwoordingen op de website van de gemeente gezet. Zo kunnen inwoners zien waar dat geld aan is uitgegeven.