Uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen in Zwolle. Links Cancut Erkan, lijsttrekker van Volt. De partij is nieuw in de gemeenteraad..
Uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen in Zwolle. Links Cancut Erkan, lijsttrekker van Volt. De partij is nieuw in de gemeenteraad.. Foto Frans Paalman

Definitieve uitslag raadsverkiezingen in Zwolle: ChristenUnie de grootste

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE -  Het hoofd van het Centraal Stembureau Zwolle heeft maandag de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen vastgesteld. 

De ChristenUnie is in Zwolle de grootste partij gebleven met 9.560 uitgebrachte stemmen, op de voet gevolgd door GroenLinks met 9.526 stemmen. Beide partijen hebben 7 zetels in de nieuwe gemeenteraad. Nieuwkomers Volt en Partij voor de Dieren hebben respectievelijk 1 en 2 zetels in de nieuwe gemeenteraad. De definitieve zetelverdeling:

ChristenUnie: 7                  
GroenLinks: 7
Swollwacht: 3
VVD: 5
CDA: 4
D66: 4
Partij van de Arbeid: 4
SP: 2
Volt: 1
Partij voor de Dieren: 2

Swollwacht is de grote verliezer van de verkiezingen, de partij verloor drie zetels. Partij voor de Dieren (2 zetels) en Volt (1 zetel) zijn nieuw in de raad. De andere partijen hebben evenveel zetels als na de verkiezingen van 2018.

Opkomst

Er zijn in totaal 103.217 inwoners opgeroepen om hun stem uit te brengen. Naast 121 ongeldige en 218 blanco stemmen zijn er 57.119 geldige stemmen uitgebracht. Met 55,7 procent was de opkomst lager dan in 2018, maar het percentage ligt hoger dan het landelijk gemiddelde. 

Zie voor de telling per kandidaat op stembureauniveau www.zwolle.nl/bestuur/verkiezingen/uitslagen

De gemeente had speciaal voor jongeren een stembureau ingericht in KOBALT, de kartbaan bij de IJsselhallen. Hier bracht burgemeester Peter Snijders ’s middags zijn stem uit. 

Debat over uitslag

Aanstaande woensdag is vanaf 19.30 uur het duidingsdebat in de Raadzaal. Hier zullen de lijsttrekkers in gaan op de verkiezingsuitslag. Maandag 28 maart om 19.30 uur is het geloofsbrievenonderzoek en het afscheid van de oude raad. 

Woensdag 30 maart om 19.30 uur vindt de beëdiging van de raadsleden van de nieuwe gemeenteraad plaats. Beide vergaderingen vinden plaats in de Raadzaal. De bijeenkomsten zijn ook te volgen via de livestream op www.zwolle.nl/gemeenteraad.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 4 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 5 uur geleden