Anne Vree met haar boek in Waanders in de Broeren.
Anne Vree met haar boek in Waanders in de Broeren. Eigen foto

‘Een schildpad in de gracht!’ wint prijs

Algemeen

ZWOLLE - Het prentenboek over het Zwolse schildpadje Paddie heeft een Indie Award gewonnen. Dit is een literatuurprijs voor auteurs die in eigen beheer een boek uitgeven. 

Deze zogenaamde ‘vrije geesten’ hebben het niet makkelijk binnen het literaire landschap. Onafhankelijke auteurs bezitten niet het netwerk- en de distributiemogelijkheden van een uitgeverij. De Indie Awards is een initiatief om die bijzondere boeken onder de aandacht te brengen bij het grote publiek.

Het Zwolse boek, ‘Een schildpad in de gracht!’ van illustrator Anne Vree won de prijs ‘de mooiste cover’. Op het omslag zijn de Peperbus, Sassenpoort en Sassenpoorterbrug te zien. Het boek staat vol herkenbare tekeningen voor kleine Zwollenaren.

“Voor uitgeverijen zijn regionale boeken vaak niet interessant, daarom heb ik ze niet benaderd en het boek zelf uitgegeven,” zegt Vree. “Ik was bang dat een uitgeverij zou eisen dat ik de locatie van mijn boek moest veranderen, bijvoorbeeld naar Amsterdam.”
Maar dat het boek zich afspeelt in Zwolle, is essentieel voor het verhaal. “Het personage Paddie is gebaseerd op waarnemingen van echte schildpadden, die ik gezien heb in de stadsgracht en in het Wezenlandenpark.”

In Zwolle zijn er meerdere indie-auteurs, die boeken maken over de stad.
Naast ‘Een schildpad in de gracht!’ zijn er bijvoorbeeld de boeken ‘Snoet de Muis’, ‘Onna ontdekt Zwolle’ en ‘Allemaal Aa-landen.’ Alle genoemde boeken zijn te leen in de bibliotheek.

Bekijk het prijswinnende boek op annevree.com.

Lees hier het interview dat we vorig jaar met Anne maakten: https://www.deswollenaer.nl/nieuws/algemeen/243046/zwolse-illustrator-brengt-prentenboek-uit-over-schildpadden-in-de-stadsgracht

Afbeelding
Verschillende verkeersmaatregelen op zaterdag 2 maart vanwege Ster van Zwolle en betoging Algemeen 11 uur geleden
Floris Meijers
Minioren SWOL 1894 excelleren op NK Sport Ingezonden 12 uur geleden
Afbeelding
Gewaagd project in voormalig provinciehuis verdient de Pluim Algemeen 12 uur geleden