Afbeelding
Foto: Eigen foto

Zwolse illustrator brengt prentenboek uit over schildpadden in de stadsgracht

· leestijd 2 minuten Cultuur

ZWOLLE - Tijdens een boottochtje in Zwolle ontdekte illustrator Anne Vree dat er schildpadden in de gracht zitten. “Ik vond dat zo bijzonder dat ik daarvan een prentenboek heb gemaakt.”

De schildpadden liggen met zonnig weer vaak op boomstammen in het water bij de Potgietersingel, ontdekte Vree. “Ik vermoed dat ze ooit als huisdier in huis zijn gehaald en later zijn gedropt in de gracht.” Het zelf uitgegeven boek gaat over Paddie, een schildpad zonder baasje die door de gracht zwerft. Het boek speelt zich af in Zwolle en bevat tekeningen van bekende locaties in de Overijsselse hoofdstad. 

Liefdesbrief

Vree: “Dit prentenboek is mijn liefdesbrief aan Zwolle. Ik ben zelf naar Zwolle toe verhuisd vanuit de andere kant van het land en moest net zoals Paddie wennen aan een nieuwe omgeving. Ik heb dezelfde bewondering op mijn gezicht als ik met een bootje door de gracht vaar. Wat is Zwolle toch een mooie stad. De combinatie van de mooie oude gebouwen en de groene omgeving, wilde ik koesteren door ze te tekenen.”

Anekdotes

Ze liep vaak langs de gracht om schildpadden te spotten. “Tijdens die wandelrondjes maakte ik foto’s van typische Zwolse locaties om na te tekenen. De Thorbeckegracht, het Almelose kanaal en Park de Wezenlanden zijn terug te zien in mijn boek. Leuke anekdotes van het dagelijkse leven in Zwolle heb ik ook in het boek verwerkt. Bijvoorbeeld de tekening van Paddie en de pauwen in Park de Wezenlanden. Er staan bomen naast het park waar de pauwen bij elke zonsondergang met zijn allen in gaan zitten. En een lawaai dat ze maken.” 

Getekend op een iPad

De illustrator maakte al haar tekeningen op haar iPad met een tekenprogramma en een speciaal potlood dat verschillende kwasten nabootst. “Mensen vinden dat bijzonder. Verder ben ik lid van kunstvereniging Palet waar we wekelijks modeltekenen. De eerste paar keer vond ik het spannend. Daar zat ik dan met mijn iPad tussen alle tekenaars met hun houtskool en hun schildersezels. Ik dacht dat ze het digitaal tekenen zouden zien als valsspelen, maar iedereen was erg enthousiast en benieuwd hoe het nou werkt, tekenen op de iPad. Ik vind het ideaal. Ik kon foto’s die ik tijdens mijn wandelrondjes gemaakt had direct in het programma laden, zodat ik de Zwolse locaties natuurgetrouw kon natekenen.”

Online

Het boek is exclusief online te koop op boekenbestellen.nl. Pas als een boek wordt verkocht, wordt er een exemplaar gedrukt. “Zo heb ik geen drukkosten en hoef ik geen grote oplage op mijn zolder te bewaren”, aldus Vree. Een nadeel van online verkopen is volgens haar dat nieuwe mensen het boek niet spontaan zien staan. “Ik vond dat zelf altijd zo leuk, tussen de boeken neuzen en iets geheel onverwachts tegenkomen. Maar daar heb ik een oplossing voor. Ik wil het boek aan de Zwolse bibliotheken aanbieden, maar dat is nu nog toekomstmuziek.”

Een inkijkexemplaar en een making-of video van ‘Een schildpad in de gracht!’ zijn te bekijken op annevree.com. Er staat ook een kaart online, zodat mensen zelf schildpadden kunnen spotten in de Zwolse gracht. Het boek bestellen kan direct op: https://boekenbestellen.nl/boek/een-schildpad-in-de-gracht/. Het boek kost 18,95 euro als hardcover of 2,49 euro als e-book.