De herdenking bij het monument aan het Ter Pelkwijkpark.
De herdenking bij het monument aan het Ter Pelkwijkpark. Foto: Frans Paalman Zwolle

Bevrijding van Zwolle herdacht

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De bevrijding van Zwolle op 14 april 1945 is donderdag op verschillende plekken in de stad herdacht. 

Leerlingen van basisschool De Octopus hielden ‘s ochtends een herdenking bij het door hen geadopteerde monument aan de Pilotenlaan in Zwolle-Zuid. Wethouder Michiel van Willigen woonde de herdenking bij namens de gemeente. Leerlingen van basisschool Koningin Emma verzorgen later die morgen een plechtigheid bij ‘hun’ oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark. Bij die herdenking was burgemeester Peter Snijders aanwezig. 

Het monument aan de Pilotenlaan werd onthuld op 14 april 1992 en ligt in Schellerbroek, waar een aantal straten is vernoemd naar geallieerde piloten die in de Tweede Wereldoorlog boven Zwolle en omgeving zijn verongelukt. Het monument werd in 1992 geadopteerd door basisschool De Octopus. Het monument bestaat uit een roestvrijstalen plaat, in omgekeerde V-vorm gevouwen, waarop de afgebroken propeller van de neergestorte Handley-Page-Hampden ZN-D/AE 123 werd bevestigd.

Het centrale oorlogsmonument van Zwolle in het Ter Pelkwijkpark werd in 1950 geplaatst ter nagedachtenis aan alle gevallenen in Zwolle en Zwollerkerspel en in 1987 geadopteerd door de Geert Grote School en de Koningin Emmaschool. Het ontwerp is van beeldhouwer Titus Leeser en bestaat uit een muur met een mannenfiguur. Op de muur staat ‘Gedenkt het leed - maar niet om stil te staan. Gedenkt de schande - maar om voort te gaan.’

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. Deze scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument op de datum die aanleiding was voor oprichting van dat monument. De herdenkingen worden ondersteund door Vereniging Veteranen Zwolle. 

Zie ook www.zwolleviertvrijheid.nl

Fotobijschrijft: De herdenking bij het monument aan het Ter Pelkwijkpark. 

Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 16 uur geleden
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 17 uur geleden
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 17 uur geleden