Afbeelding
Pedro Sluiter

OM: schietpartij Zwolle was een gerichte actie

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE -  Het Openbaar Ministerie gaat er vanuit dat er bij de schietpartij in McDonald’s Zwolle-Noord sprake is geweest van een gerichte actie. Dat leidt het OM af uit de verklaring die de verdachte heeft afgelegd. De 32-jarige verdachte zit vast op verdenking van moord. In het fastfoodrestaurant werden twee broers doodgeschoten.  

De verdachte wordt vrijdagmiddag voorgeleid bij de rechter-commissaris van de rechtbank Overijssel. Die zal bepalen of de verdachte langer vast blijft zitten.

De schietpartij schietincident had woensdag rond 18.00 uur plaats in de McDonald’s aan de Floresstraat in Zwolle. De verdachte die is aangehouden, meldde zich woensdagavond laat zelf bij het politiebureau in Deventer. De man komt uit de omgeving van Arnhem.

Meer mededeling kunnen politie en OM op dit moment niet doen. De verdachte zit nog in beperkingen. Dat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.
Bij het schietincident kwamen twee mannen uit Zwolle (57 en 62 jaar) om het leven.

Burgemeester Peter Snijders: “We staan klaar voor betrokkenen bij schietincident”

De gemeente houdt op vrijdagmiddag van 15.00 tot 18.00 uur bij hotel Lumen (Stadionplein 20) een inloopbijeenkomst voor iedereen die woensdagavond in of bij het restaurant aanwezig was en die daarover nog met de politie of slachtofferhulp wil praten. Burgemeester Peter Snijders: “Het schietincident van gisteravond in de McDonald’s is het gesprek van de dag. Op scholen, aan de keukentafel en bij de koffieautomaat op het werk. En dat begrijp ik heel goed. Ik ben hier ook erg van geschrokken.”

“Er zijn twee slachtoffers te betreuren bij deze ongelooflijk heftige gebeurtenis, die plaatsvond in een restaurant waar ook veel kinderen aanwezig waren. Onacceptabel. Een dergelijke vorm van extreem geweld verwacht je niet. En al helemaal niet op zo’n plek, in een vol restaurant waar gezinnen zitten te eten.

“Van de politie heb ik zojuist begrepen dat het een gerichte actie is geweest en dat er geen relatie is tussen dit incident en het eerdere incident op de kruising van de Ceintuurbaan afgelopen zondag. Ook is inmiddels duidelijk dat iemand is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij dit incident. Het politieonderzoek gaat daarnaast nog volop door.”

“Mijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden en iedereen, die deze afschuwelijke gebeurtenis heeft moeten meemaken, waaronder ook veel kinderen. Ik wens hen allen heel veel sterkte met de verwerking. En we staan voor hen klaar. De komende dagen zullen in het teken staan van de nasleep van deze gebeurtenis en het ondersteunen van alle slachtoffers en betrokkenen. Daar hebben we veel oog voor en daar zal ik mij persoonlijk ook mee bezighouden.”

“Daarom organiseren we op vrijdagmiddag van 15.00 tot 18.00 uur bij hotel Lumen (Stadionplein 20) een inloopbijeenkomst voor iedereen die woensdagavond in of bij het restaurant aanwezig was en die daarover nog met de politie of slachtofferhulp wil praten. We weten ook dat veel mensen in paniek het restaurant verlaten hebben en spullen hebben achtergelaten. Zij kunnen hun spullen vrijdagmiddag komen halen.”

“Een heftige gebeurtenis als deze vergeet je niet snel en het is belangrijk om hierover te praten. Doe dat alstublieft ook. U kunt hiervoor terecht bij Slachtofferhulp Nederland. U kunt hen bellen op 0900-0101.”