Het laatste deel van het traject wordt begeleid door een oude militaire jeep.
Het laatste deel van het traject wordt begeleid door een oude militaire jeep. Foto: Jan Burgman

Atleten PEC1910 halen voor 37e keer bevrijdingsvuur op uit Wageningen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – Na twee geannuleerde edities vanwege het coronavirus, wordt dit jaar het bevrijdingsvuur van Wageningen naar het Bevrijdingsfestival in Zwolle gebracht. Zestien atleten van atletiekvereniging avPEC1910 uit Zwolle lopen in de nacht van 4 op 5 mei met het vuur.  

Het is de 37e keer dat de atleten de nachtelijke tocht over de donkere Veluwe gaan ondernemen. “Wij vinden het als vereniging belangrijk om stil te staan bij de waarde van vrijheid en dit ook door te geven aan de jeugd”, vertelt Jan Hoogers, die samen met een heel team de loop organiseert.

“Op woensdagavond 4 mei verzamelen wij ons bij de atletiekbaan van avPEC1910 en gaan dan met alle atleten en begeleiders in personenbusjes naar Wageningen. Om 24.00 uur vindt de officiële ceremonie plaats bij hotel De Wereld en wordt het bevrijdingsvuur overgedragen aan estafette teams uit heel Nederland. We lopen daarna steeds in tweetallen in estafettevorm onder begeleiding van een fietser, motorrijders en busjes naar Zwolle.” 

Zodra de lopers in Zwolle bij Dinoland zijn aangekomen sluiten zo’n vijftig jeugdleden en dertig G-lopers van avPEC1910 aan. “Het is erg indrukwekkend om dit mee te mogen maken”, zegt mede-organisator Lindsay Otten. Zij liep in 2019 met het vuur. Het laatste deel van het traject wordt begeleid door een oude militaire jeep. 

Via de Grote Markt en Melkmarkt gaat het naar park De Wezenlanden. Hier wordt op 5 mei om 12.45 uur het bevrijdingsvuur ontstoken en start het Bevrijdingsfestival Overijssel. Hoogers is erg blij met de sponsoren en vrijwilligers die het elk jaar weer mogelijk maken om het te organiseren. “We zijn met een heel team zo’n zeventien uur onderweg en dat kan alleen met goede verzorging en veel aandacht voor veiligheid want we lopen wel op de openbare weg.”

Huib Veurink
Berkum treft Scherpenzeel Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen 8 uur geleden
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 10 uur geleden
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Graasseizoen weer van start voor Zwolse schaapskudde Algemeen 17 apr, 18:14
Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50