Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Celstraf geëist tegen 19-jarige overvaller pizzeria Holtenbroek

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Tegen een 19-jarige overvaller van Domino’s Pizza aan de Zwolse Bachlaan is donderdag 30 maanden cel waarvan de helft voorwaardelijk geëist. De man heeft bekend dat hij de overval uit geldnood pleegde.

Met capuchons op, mondkapjes voor en gewapend met een mes en klauwhamer stormden op 23 februari twee overvallers Domino’s Pizza binnen aan de Zwolse Bachlaan. De 19-jarige Mohammed Q. uit Wezep had de klauwhamer vast, zijn 18-jarige kompaan Mohammad K.J. uit Zwolle moet zich op 1 september voor de rechters verantwoorden. Beide mannen hebben de overval bekend. ‘’We waren aan het blowen, hadden allebei schulden en toen dachten we: wij gaan geld stelen’’, zei Q. tegen de rechters over het moment dat ze het plan bedachten. Hij durfde niet met zijn schulden bij zijn ouders aan te kloppen. ‘’Dan zouden ze weten dat ik drugs gebruik.’’

De twee jongemannen sprongen de balie over meteen na binnenkomst in de pizzeria en Q., zwaaiend met zijn hamer, dwong de medewerker die uit de keuken kwam op de grond. ‘’Waar is de kluis?’’ werd hem toegeschreeuwd. Met 304 euro buit op zak rende het tweetal de zaak weer uit. Om vervolgens dezelfde dag nog opgepakt te worden. Over de gevolgen voor de slachtoffers had Q. niet nagedacht. De jongeman uit de keuken van de pizzeria heeft noodgedwongen zijn studie stopgezet om de overval te kunnen verwerken, bleek op de zitting. De officier van justitie benadrukte dat op een gewapende overval al snel 2 jaar celstraf staat. Hij eiste minder mede omdat Q. nog zo jong is.

Q. ontvluchtte met zijn ouders vier jaar geleden de oorlog in Syrië. Zijn vlucht is hem niet in de koude kleren gaan zitten, zei advocaat Marlies Broekert. Ze vroeg de rechters de straf te laten bij de ruim 3 maanden dat haar cliënt al in voorarrest zit. De ouders van Q. zaten niet in de zaal. ‘’Dan durf ik helemaal niks te zeggen’’, zei de verdachte. ‘’Ik heb er spijt van in een ander land te zijn geboren’’, zei hij in tranen.

De uitspraak volgt op 16 juni.