Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Duo verdacht van gijzeling vanuit Assendorp blijft vastzitten

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Na te zijn aangesproken bij de Jumbo in Assendorp stapte een man onder bedreiging van een vuurwapen in een geblindeerde bus. Hij denkt dat twee 19-jarige Zwollenaren met die ontvoering te maken hebben.

Dit duo is ongeveer drie maanden geleden opgepakt en dinsdag was in de rechtbank in Zwolle de eerste openbare zitting in deze zaak. “Er moest 5.000 euro betaald worden, anders werd de trekker overgehaald”, vatte de officier van justitie dinsdag de kwestie samen. “Jij wilt gangster spelen, dan ga je nu zien wat er gebeurt”, hoorde op 5 november het slachtoffer toen de auto bij het Westerveldse Bos parkeerde. Hij moest praten anders “gaat deze door je kop heen”, zei een van zijn ontvoerders terwijl deze een pistool op het hoofd van het slachtoffer zette.

De aanleiding voor die vermeende ontvoering zou een brandstichting van een auto zijn. Een zekere Diablo en Popeye appten elkaar over die brand en noemden het slachtoffer van de latere ontvoering als een van de mogelijke daders. De 19-jarige A.S., in wie de politie de gebruiker van het WhatsApp-account ‘Popeye’ ziet, zou volgens anonieme meldingen in harddrugs handelen. Hij belde volgens de officier van justitie een dag voor de ontvoering met het slachtoffer over die brand. Zelf zei hij dat hij slechts nieuwsgierig was wie er achter die brand zat. Met de gijzeling zei hij niets te maken te hebben. “Ik vierde mijn negentiende verjaardag in detentie’’, las hij uit zijn verklaring voor. Zijn raadsvrouw Nazan Tanoglu benadrukte dat haar cliënt vastzit op basis van een gok van de aangever. Hij gokte dat hij een van de ontvoerders was op basis van zijn postuur. “Er is verder geen flintertje bewijs.” Bovendien zou haar cliënt een alibi hebben: hij zat die bewuste avond met zijn vriendin bij de Milligerplas. Ze vroeg de rechters om S. op vrije voeten te stellen.

De eveneens 19-jarige A.G. uit Zwolle noemde het absurd dat hij in deze zaak vastzit. Ook zijn raadsvrouw Jantina Rump poogde om haar cliënt op vrije voeten te stellen. De officier van justitie verzette zich tegen deze verzoeken. Ze zei verder dat het onderzoek in de zaak nog loopt. De rechtbank boog zich eerder ook al over deze verzoeken en oordeelde toen dat beide heren achter de tralies bleven. Dat is nu niet anders, zei de voorzitter. In augustus volgt een nieuwe zitting in dit strafdossier.