Afbeelding
Foto: Shutterstock

Celstraf geëist voor man die klepje openhield voor vuurwerkbom in woning Stadshagen

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Gedienstig hield Abdelrahim W. uit Zwolle in de nacht van 12 september 2020 het klepje van de brievenbus van een woning in de wijk Stadshagen open, zodat zijn maat er ‘iets’ door kon gooien. ‘Ik wist echt niet wat hij van plan was’, zegt de 21-jarige man maandag voor de rechtbank in Zwolle. Pas toen hij een sissend geluid hoorde zou hij geweten hebben dat het foute boel was. Het bleek een Cobra 6 te zijn.

De gevolgen waren verschrikkelijk. De vrouw des huizes hoorde van bovenaf een sissend geluid en zag beneden gekomen iets knetteren in de brievenbus. Net toen ze het pijpje dat uit de brievenbus stak naar buiten wilde duwen ontplofte het zware stuk vuurwerk, dat de kracht heeft van een handgranaat. Ze werd door de klap naar achteren geworpen en raakte zwaar gewond: een vingertopje werd afgerukt, de banden van haar duim raakten los, ze had overal brandwonden en liep gehoorschade op aan een oor, dat blijvend zal zijn. Haar zoon vond haar bloedend in de woonkamer. Ze is blijvend arbeidsongeschikt geraakt. In de woning zelf was het ook een ravage, in de keuken was een keukenblok ontzet.

Wraak

De kennis van W., Shervinho D., is eind vorig jaar veroordeeld tot 3,5 jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Hij zou de Cobra door de brievenbus hebben gedaan. Hij had een motief: wraak op de dochter van het gezin, die ervoor gezorgd zou hebben dat zijn relatie met een ander meisje was uitgegaan. ‘A snitch is a bitch’, heeft hij later op social media gepost. Hij is tegen de uitspraak in hoger beroep gegaan, want ontkent dat hij de dader is geweest.

Opsporing Verzocht

De man die nu terecht stond heeft eerst bij de politie ook ontkend, maar gaf later wel toe dat hij de klep omhoog heeft gehouden. Zijn DNA is ook op de klep aangetroffen. Een maand na de ontploffing is hij naar de politie gegaan, omdat in een uitzending van Opsporing Verzocht beelden van bewakingscamera’s waren aangekondigd, en hij wilde kennelijk dat zijn gezicht geblurred zou worden. Ook een andere persoon is toen naar de politie gestapt en zo is de politie uiteindelijk uitgekomen bij D. en W.

Chillen

Het verhaal van W. is dat hij met twee jongens op weg was naar een vriend in Stadshagen om er te chillen. Ze kwamen er de hun bekende D. tegen, die W. zou hebben gevraagd een handje te helpen bij zijn aanslag. ‘Ik zei eerst nee, maar hij bleef doordrammen’, zegt W., ‘Ik voelde me onder druk gezet en deed het toen maar. Ik wist niet wat hij van plan was.’

Schadeclaim

Het slachtoffer gelooft daar in elk geval niks van, bleek uit het spreekrecht dat ze uitoefende. ‘Dit is een bizar gestoorde streek. Ik weet zeker dat je afwist van dit plan. Sliep je lekker, toen ik op de OK lag’? Je bekende pas toen je er niet meer onderuit kon.’, zei ze onder andere. En: ‘Door de klap is mijn verstand eruit geblazen. Ik ben geprikkeld, heb PTSS. ‘ Haar advocaat vraagt een schadeclaim van 135.000 euro, voor onder meer verlies aan arbeidsvermogen: haar werk in de zorg heeft ze tot haar grote verdriet moeten opgeven.

42 maanden cel

De officier van justitie ziet W. als mededader. Hij is ondanks zijn jonge leeftijd al vaak met justitie in aanraking gekomen en had nog vier maanden cel op de lat staan. Ze komt uit op een eis van 42 maanden: 38 voor de aanslag en die vier maanden van de lat. Omdat hij niet de Cobra heeft geplaatst vroeg ze daarvan tien maanden voorwaardelijk.

De advocaat van W. ging voor vrijspraak. Zijn cliënt zou geen opzet hebben gehad tot het toebrengen van zwaar letsel: hij wist niet wat er ging gebeuren. Bovendien was er niemand in de hal of de woonkamer, het was pure pech dat mevrouw naar beneden kwam, zo luidde kort gezegd zijn betoog. Sinds het drama gaat het goed met zijn cliënt, die al onder toezicht van de reclassering staat, begeleid woont, een zoontje heeft en werk: bij een celstraf zou hij alles verliezen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 15 uur geleden
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Lokale initiatieven gezocht voor donaties ter waarde van 50.000 euro Algemeen 20 uur geleden