Afbeelding
Pedro Sluiter

Vijf jaar cel geëist voor ontploffing met vuurwerkbom Stadshagen

· leestijd 1 minuut Nieuws

ZWOLLE (JPZ) – Voor het plaatsen van een zware vuurwerkbom in een brievenbus in een huis aan de Puntmos in Stadshagen moet een 20-jarige man wat het Openbaar Ministerie betreft een celstraf van 5 jaar krijgen. De man zegt onschuldig te zijn. ‘’Hier is sprake van een tunnelvisie bij het OM’’, zei zijn advocaat.

De bewoonster van het rijtjeshuis zag in de nacht van 12 september 2020 in de hal iets branden in de brievenbus. Toen ze het naar buiten wilde duwen, ontplofte het projectiel dat later een ‘Supercobra6’ bleek te zijn. Ze werd met kracht opzij geblazen. Een van haar vingers werd afgerukt, de banden van haar duim raakten los en ze liep een gehoorbeschadiging en brandwonden op. 

Gelukkig liet ze niet het leven, zei de officier van justitie dinsdag in de rechtbank in Zwolle. Maar ondenkbaar was het niet: volgens een deskundige was de kracht van het explosief daar groot genoeg voor. ‘’Het verschil tussen leven en dood was een paar centimeters of decimeters groot’’, zei de officier. De zwaarte van de explosie was in de woning goed zichtbaar. Zo was onder meer het keukenblok in de ruimte achter de hal ontwricht geraakt. ‘’Mijn oudste zoon mocht met een pincet stukjes weefsel van de muur plukken en mijn vingertopje lag op de mat’’, zo zei het slachtoffer op de zitting in november.

Wraak

Vanwege tijdgebrek werd de strafzaak vorige maand afgebroken. Dinsdag werd de zaak vervolgd met de eis van het OM en het pleidooi van de advocaat. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat de 20-jarige Shervinho D. de bom plaatste omdat hij wraak wilde nemen op de dochter van het slachtoffer. Door haar toedoen zou zijn relatie zijn beëindigd. Ook is duidelijk dat D. de beschikking had over Cobra’s, aldus een getuige. De officier achtte een poging doodslag bewezen. De verdachte moet wat haar betreft aan het slachtoffer 122.000 euro schade vergoeden. Een deel daarvan is omdat het slachtoffer door het blijvend letsel arbeidsongeschikt is geraakt.

Fragmenten

D. ontkent elke betrokkenheid bij het plaatsen van de vuurwerkbom. Hij was met twee vrienden die avond bij de Puntmos. Hij heeft het naar eigen zeggen vanaf een afstandje zien gebeuren. Op fragmenten van het vuurwerk is DNA-materiaal aangetroffen. Dat was niet van D., maar het OM weigert verder onderzoek te doen, zei zijn advocaat. Waarom wil de officier niet dat dit nader onderzocht wordt, vroeg advocaat Emile van Reydt zich hardop in de rechtszaal af. Hij denkt dat de waarheidsvinding geslachtofferd wordt om zijn cliënt veroordeeld te krijgen. ‘’Ze liegen over wie het vuurwerk in de brievenbus plaatste.’’ 

Dat liegen blijkt onder meer uit de verschillende verklaringen die zij als getuige aflegden. De twee gaven aan eerder gelogen te hebben uit angst voor represailles door de verdachte, zo zeiden ze. Op die brievenbus is de handpalmafdruk van een van die vrienden aangetroffen. Hij moet zich komend jaar voor de rechter verantwoorden.

Afbeelding
Mezzosopraan Roza Herwig met Julius Backer door naar halve finale Internationaal Vocalisten Concours Ingezonden 16 uur geleden
Afbeelding
PEC Zwolle oogst bescheiden applaus, maar staat na duel tegen AZ wel met lege handen Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Jungheimercafé blij met tweede seizoen Algemeen 23 uur geleden