Jesse en Sazan van Woerden hebben samen een datingbureau: Love Ladder.
Jesse en Sazan van Woerden hebben samen een datingbureau: Love Ladder. Foto: Pedro Sluiter

Zwols stel helpt anderen de liefde te vinden

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Joost ter Bogt)

ZWOLLE - Nederland kent steeds meer mensen die zelfstandig een coachingsbedrijf beginnen. Zo ook de Zwolse Sazan en Jesse van Woerden. Zij zijn anderhalf jaar geleden een datingcoachingsbureau begonnen in Zwolle. Sindsdien helpen ze singles bij het vinden van de liefde. De twee werken vanuit hun huis en leren klanten alle handigheden aan die nodig zijn om succesvol te worden in de datewereld. “Uiteindelijk willen we dat mensen de liefde vinden. Daar doen we het voor en daar worden we blij van”, vertelt Sazan.

Het tweetal begon met hun bureau toen ze beide nog werkten als accountmanagers. “In dat vak leer je verkopen. Je krijgt een salesmentaliteit”, vertelt Jesse. “Dat is handig tijdens het daten. Dan moet je namelijk eigenlijk jezelf verkopen.”

Een datingcoachbureau lag voor de hand, want beiden houden erg van de liefde vertellen ze. Al jaren kijken ze samen dateprogramma’s op televisie en de liefde is een vaak terugkomend gespreksonderwerp in hun privéleven. “Ook hebben we beide veel gedatet in ons leven. Van die ervaringen, en van het er met elkaar over hebben, hebben we veel geleerd”, vertelt Sazan. “Op een gegeven moment ontstond het idee om dit met anderen te delen. Vandaar dat we ons bedrijf begonnen zijn.”
Tijdens de coachingsessies die ze aanbieden gaat het stel erg systematisch te werk, leggen ze uit. Eerst wordt het proces voor het daten aangepakt, dan het daten zelf, en als laatst de tijd die aanbreekt als een stel elkaar gevonden heeft na het daten.
Ieder onderdeel van de cursus is belangrijk, vertelt Jesse. “Het is bijvoorbeeld van belang dat je weet waar je zwakke punten zitten, en wat er bijvoorbeeld voor zorgt dat je vorige dates niet goed liepen. Maar het is ook belangrijk hoe je de periode na het daten aanpakt, want je moet bijvoorbeeld niet te snel van stapel lopen én je moet goed naar elkaar uitspreken welke behoeftes er zijn.”

Dat het stel hun bureau twee jaar geleden heeft opgericht, is niet geheel toevallig. “Daten is tegenwoordig een stuk lastiger dan vroeger”, vertelt Sazan. “Individualisering speelt daarbij een rol, maar ook de man-vrouw verhouding is vervaagd. Dat maakt daten ingewikkelder. Daarnaast zijn er vandaag de dag enorm veel singles, waardoor er mentale keuzestress ontstaat. Bovendien speelt het leven zich ook steeds meer online af. Door de digitalisering verleren singles al heel snel belangrijke sociale vaardigheden en kennen ze de spelregels van het daten niet meer goed genoeg.”
Dat mensen zich niet hoeven te schamen om gecoacht te worden in het dataproces, is volgens de twee geen punt van discussie. “Waarom zou je wel cursussen mogen volgen voor bijvoorbeeld het voeren van een sollicitatiegesprek, maar zou het raar zijn om dat te doen voor zoiets belangrijks als de liefde”, besluit Jesse.

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 16 uur geleden
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Lokale initiatieven gezocht voor donaties ter waarde van 50.000 euro Algemeen 21 uur geleden