Zangeres Naomi Seine.
Zangeres Naomi Seine. Foto: Sophie Saddington

Zwolse makers steken Jacques Brel in modern jasje

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Joost ter Bogt)

ZWOLLE - Oude, chansons in een nieuw en modern Nederlands jasje. Dat is waar zangeres Naomi Seine en producer Hendrik Behnen, die beiden gestudeerd hebben aan het conservatorium in Zwolle, zich mee bezig houden. Het afgelopen jaar heeft Naomi onder de naam Seine gewerkt aan verschillende nummers van de Belgische zanger Jacques Brel die ze in een modern jasje vol synthesizers heeft gestoken met Hendrik. “Het vergde ontzettend veel tijd, maar het is ontzettend gaaf dat we 6 april ons eerste nummer hebben gelanceerd”, aldus zangeres Naomi.

De twee jonge muzikanten hebben in totaal vijf nummers van Brel omgetoverd. Het eerste nummer ‘Wie volgt’ (naar origineel Au Suivant) is uit, en de rest volgt in de loop van het jaar. De liefde voor Franse chansons begon bij Naomi. 

“Ik deed eerst een musicalopleiding en tijdens die periode is mijn liefde voor de van oorsprong Franse muziek ontstaan. Ik werd erdoor betoverd, omdat het een hele open en eerlijke muziekstijl is waar je totaal je eigen interpretatie aan kunt geven”, vertelt de zangeres.

Omdat producer Hendrik al langer met Naomi samenwerkte, besloten de twee een EP te gaan maken met de nummers van Brel als inspiratiebron. Ook Hendrik begon gek te worden op de Franse muziek. 

“Dat begon vorig jaar al. Ook zijn we toen begonnen aan de EP”, vertelt Hendrik. “We hebben ons toen een week lang opgesloten en in die week hebben we de basis voor de vijf nummers gemaakt.”

Op Bevrijdingsdag treedt Seine op het Bevrijdingsfestival in Zwolle op met liedjes van Jacques Brel

Wie naar het eerste nummer van het album van de twee luistert, herkent gelijkenissen met het origineel uit 1964. Wel is het een stuk moderner en zingt Naomi in het Nederlands. 

“Het originele muziekstuk is akoestisch. Wij hoopten dat meer kracht bij te zetten door het modern te maken met elektronische aspecten. Dat hebben we ook met de vier andere nummer van Brel gedaan die op onze EP zullen verschijnen”, vertelt Naomi.

Liefhebbers kunnen het eerste nummer van Seine luisteren via bekende streamingsdiensten als Spotify en Apple Music. Ook is de muziek te beluisteren via YouTube. Ergens in de toekomst is het tweetal ook van plan de muziek fysiek uit te brengen, maar plannen daarover zijn nog in de maak.

Op Bevrijdingsdag treedt Seine op het Bevrijdingsfestival in Zwolle op. Op 1 mei gaat ze de planken op in Utrecht. 

“En als laatste ben ik ook nog bezig geweest met het schrijven van een theaterstuk om de nummers heen. Dat stuk verschijnt ook nog, en daarmee willen we ook langs theaters gaan”, vertelt Naomi enthousiast.