Afbeelding
Eigen foto

Expositie Waldschmerz in CW 12

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – In CW12 aan de Curieweg 12 is in het weekend van vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 juli de expositie Waldschmerz van beeldend kunstenaars Viktoria Gudnadottir en Danielle Spoelman te zien.

De opening is vrijdag 1 juli om 20.00 uur met muziek van singer-songwriter Blue Dog en spoken word gedichten van Danielle Spoelman. Openingstijden zijn zaterdag 2 en zondag 3 juli van 11.00 tot 17.00 uur. 

In de expositie Waldschmerz onderzoeken beeldend kunstenaars Viktoria Gudnadottir en Danielle Spoelman de relatie tussen mens en natuur en de kwetsbaarheid van beide. De kunstenaars voelen de urgentie zich uit te spreken over de verstoorde samenhang ten gevolge van het menselijke ingrijpen in de natuur en de angst dat het verval onomkeerbaar zal blijken te zijn. Zij vragen zich af in hoeverre wij mensen nog wel onderdeel van de natuur zijn en of we onze verstoorde relatie ermee nog kunnen redden.

Viktoria maakt videokunst, Danielle is tekenaar. Beide kunstenaars presenteren in Waldschmerz nieuw werk. Zij hebben zich daarbij telkens door het werk van de ander laten inspireren. De kunstwerken worden daarom in de vorm van tweeluiken getoond. 

De titel Waldschmerz is een variant op het begrip Weltschmerz en verwijst naar de pijn die wij in de natuur vermoeden over haar eigen teloorgang en de angst en het verdriet die wij mensen daarbij ervaren. Het begrip Waldschmerz is de titel van een lied van Matthias Konecny. Onder de naam Blue Dog schrijft en zingt hij over het antropoceen. Zijn muziek is kritisch, wrang en regelmatig toch ook humorvol. Op de opening van de expositie zal Matthias enkele van zijn liederen ten gehore brengen.

Zie ook www.cw12.nl