Afbeelding
Eigen foto

Burgemeester in campagne voor rookmelders

Algemeen

ZWOLLE - De elf burgemeesters van Veiligheidsregio IJsselland doen mee in de campagne voor rookmelders. Met deze campagne roep Brandweer Nederland bewoners op om minimaal één werkende rookmelder te plaatsen op elke verdieping in huis. Dat is vanaf 1 juni verplicht.

In de afgelopen maanden brach Veiligheidsregio IJsselland dit al regelmatig bij de huiseigenaren in de regio onder de aandacht via online kanalen, advertenties in lokale kranten en op reclameborden langs wegen. Vanaf 15 juni gebeurt dit nog intensiever door aan te sluiten bij de landelijke campagne, maar met een IJssellandse twist: de elf burgemeesters in de regio geven het goede voorbeeld door een rookmelder aan het plafond te plaatsen.

Een rookmelder voorkomt geen brand, maar detecteert en waarschuwt dat je weg moet gaan en de brandweer moet bellen. Vaak denken mensen dat ze brand vanzelf wel merken en ruiken, maar het tegendeel is waar. Als je slaapt, slaapt je neus ook. Mensen worden niet wakker van rook, wél van de rookmelder.

Deze landelijke campagne over de rookmelderplicht is een initiatief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, Nederlands Instituut Publieke veiligheid (NIPV), Brandweer Nederland, Netwerk Brandveilig Leven en de Nederlandse Brandwondenstichting. De landelijke slogan luidt: ‘check – koop – plak’. 

Op www.rookmelders.nl waar je rookmelders op moet hangen.