Pride Walk Zwolle 2022.
Pride Walk Zwolle 2022. Foto: Pedro Sluiter

‘Liefdevolle sfeer bij Pride Festival

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Na drie jaar kon het weer. Zwolle stond afgelopen weekeinde in het teken van het Zwolle Pride Festival. Organisator Gina Maria spreekt van een geslaagd weekend. “Het was boven verwachting. Er heerste een hele liefdevolle sfeer.”

Gina Maria had een divers programma samengesteld met tal van activiteiten, waarmee een boodschap werd afgegeven. Alle mensen hebben het recht om te zijn wie ze zijn en te houden van wie ze willen. Hoogtepunt van het Zwolle Pride Festival was de Pride Walk vanaf Park de Wezenlanden naar de Zwolse binnenstad. Het zorgde voor een bruisend en kleurrijk spektakel. Het aantal deelnemers aan de Pride Walk was volgens Maria hoger dan verwacht. Wel was er iets minder publiek. “Maar op bepaalde plekken in de binnenstad was het heel erg druk. Ik kijk terug met een glimlach. Ik heb zoveel blije gezichten gezien. Alle programma’s zijn goed ontvangen en goed bezocht”, aldus Maria. 

Het Zwolle Pride Festival begon vrijdag met de onthulling van het kunstwerk ‘De Regenbogen’ aan de zuidzijde van het station. Het object is ontworpen door studenten van Cibap. Tijdens de onthulling werden regenboogarmbandjes en liefdesslotjes uitgedeeld, die konden worden bevestigd aan het kunstwerk om zo te laten zien achter de boodschap van ‘De Regenbogen’ te staan. Ook Gina Maria bevestigde een slotje. Haar liefdesslotje was voorzien van de letters ZPF (Zwolle Pride Festival) en een hartje.

Drie jaar geleden was Gina Maria nog ambassadeur van het Pride Festival. Nu had zij als organisator een geheel andere rol. Door corona had ze maar weinig tijd om alles goed op te zetten. “Normaal gesproken heb je wel een jaar voorbereiding nodig. Nu hebben we het in drie maanden gedaan. Het was een puzzel om alles goed voor elkaar te krijgen. Dat was best spannend, maar we hebben het gered.” Volgens Maria is het nog steeds belangrijk om het Zwolle Pride Festival te organiseren. “Het is nog steeds nodig. Ik heb berichten gehad op sociaal media waarin mensen niet heel positief reageren en afgeven op het festival. We zijn er nog niet.”


Gerard Meijeringh