Evelien 43, omringd door de familie Klei.
Evelien 43, omringd door de familie Klei. Foto: Ben Vulkers

Evelien 43 is de ‘trots van de stal’ bij melkveebedrijf Klei-Haerst

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Een gezellig tuinfeest waarbij een koe centraal staat. Het gebeurde zaterdag in Haerst. Evelien 43 stond in het middelpunt van de belangstelling omdat ze in haar leven 10.000 kilogram vet en eiwit heeft geproduceerd op het melkveebedrijf van Bert-Jan en Ilse Klei. Dat is een mijlpaal en een prestatie om u tegen te zeggen.

Het is dan ook een prestatie die boer Klei niet ongemerkt voorbij wilde laten gaan. Daarom hield de familie Klei zaterdag een tuinfeest, waarbij Evelien 43 als ‘feestkoe’ het stralende middelpunt was. Ze werd gehuldigd door fokkerijorganisatie CRV.

“Dit komt echt niet veel voor. Een koe van 14 jaar die zo goed blijft produceren en ook nog gezond is. Ze is de trots van de stal. In haar leven heeft ze bijna 130.000 liter gegeven”, aldus Bert-Jan Klei. “We proberen onze koeien gezond te houden. Dat is het voornaamste. Als de productie dan ook goed is, gaat het dubbel op. Dat is heel leuk. Als je goed bent voor de koe, dan krijg je dat terug. Het is mooi om hier aandacht aan te besteden. Ik ben hier trots op. We zijn goed voor onze dieren. Dan doen die reclamespotjes van Wakker Dier pijn. Dat koeien na 6 jaar worden afgedankt. Dat steekt. We doen echt ons best om voedsel te produceren en onze koeien gezond te houden.”
Het bedrijf bestaat al sinds 1890 in buurtschap Haerst. Bert-Jan Klei is de vierde generatie in het bedrijf. De boerderij met 130 koeien ligt ingeklemd tussen Van der Valk, een klaverblad en de oprukkende industrie. Het inspireerde fotograaf Ben Vulkers om een serie foto’s te maken bij Klei voor een expositie over het leven op de boerderij. Ondanks de oprukkende stad is Klei zeker niet van plan om te vertrekken. “Ik wil hier oud worden met mijn gezin. Er zitten bloed, zweet en tranen in dit bedrijf.”

Klei benadrukt dat Evelien 43 straks ook van haar oude dag mag genieten op de boerderij. “Evelien is een leuke prettige koe. Ze is niet groot en heeft een brede bek en is zeer attent. Als je de stal inkomt, ziet ze je gelijk staan. En ze vindt het ook hartstikke leuk om op de foto te gaan. Ze is slim en er zit karakter in. Dat maakt het extra speciaal. Ik heb een mooie band met Evelien 43. Ze is heel vitaal en kan nog jaren mee.”

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Afscheid met een 'gouden randje' van een trouwe klant Partnerbijdrages 4 uur geleden
Afbeelding
Waterleiding springt in Celestraat; wateroverlast in verschillende straten in Assendorp 112 14 uur geleden
De beide clubmannen Fred van Dam (links) en Hans de Groot (beiden staand) hopen op veel nieuwe aanmeldingen.
Veelzijdige Toerclub Swolland is hard toe aan nieuw fietsbloed Sport 16 uur geleden