Afbeelding
Foto: stockfoto

Taakstraffen voor deelnemers aan boerenprotesten in Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Twee deelnemers aan twee demonstraties van boeren en sympathisanten in juni en juli in Zwolle zijn vorige week vrijdag door de politierechter tot taakstraffen veroordeeld. Een 21-jarige man gooide bierflessen naar de politie en een 18-jarige man uit Grafhorst stak langs de A28 een hooibaal in brand.

“Ik was daar voor mijn toekomst’’, zei een 18-jarige boer uit Grafhorst vrijdag tegen de politierechter in Zwolle. Deze J. van B. voegde zich met drie anderen op de avond van 27 juni bij het boerenprotest, tegen aangekondigde maatregelen van stikstofreductie, langs de A28 bij Zwolle. 

Agenten zagen hem bukken bij een hooibaal en zagen ‘vonken bij zijn hand vandaan schieten’. Als een van de agenten ziet dat de hooibaal vlam vat, schieten drie agenten in actie. ‘’Dat was stom van me’’, zou de man bij zijn aanhouding gezegd hebben. In de rechtszaal benadrukte hij dat de hooibaal geen vlam had gevat.

De officier van justitie vroeg om een taakstraf van 60 uur. ‘’De berm was gort en gort droog en had in lichterlaaie kunnen staan’’, benadrukte de officier van justitie. Advocaat Roel van Faassen haalde de woorden van Johan Remkes van deze week aan die zei geschrokken te zijn van de oprechte wanhoop onder boeren. 

De raadsman vroeg de politierechter om aandacht voor de wanhoop onder zijn cliënt. De politierechter legde de gevraagde straf op. Ze achtte brandstichting wel degelijk bewezen.

Een week later liep een protest bij het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle uit de hand. Nadat de burgemeester een noodbevel afvaardigde, werden de circa 200 boeren en sympathisanten gesommeerd de omgeving te verlaten. 

Het antwoord kwam met het gooien van meerdere bierflessen door meerdere personen. De 21-jarige B.H. uit Amersfoort is geen boer, maar had sympathie voor het protest en zei niet tegen onrecht te kunnen. 

H. gaf toe bierflesjes naar de politie gegooid te hebben. ME’ers moesten hem in het politiebusje langdurig in bedwang houden. ‘’Ik had eerder moeten vertrekken’’, zei hij over die avond. Tegen hem werd een voorwaardelijke taakstraf van 50 uur geëist en ook hier nam de rechter dat over.

De politierechter benadrukte in beide zaken dat de boerenprotesten veel overlast veroorzaakt hebben. ‘’Het zijn roerige tijden, politie en brandweer moesten constant uitrukken en het leidde tot bedreigingen. U was daar een onderdeel van.’’

Gerard Meijeringh

Afbeelding
'Zwolle deelt vakanties' wil iedereen een keer op vakantie laten gaan Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Toeristenbelasting in Zwolle met 25 procent gestegen Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Verschillende verkeersmaatregelen op zaterdag 2 maart vanwege Ster van Zwolle en betoging Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Gewaagd project in voormalig provinciehuis verdient de Pluim Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Raad van State: 'Tijdelijk afzien van handhaving PAS-melders mag, mits goed gemotiveerd' Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Zangers gezocht voor Die Fledermaus.nu Algemeen 23 uur geleden