Bevrijdingsfestival Overijssel 2022. © Pedro Sluiter Foto
Bevrijdingsfestival Overijssel 2022. © Pedro Sluiter Foto Foto: Pedro Sluiter

Overijssel gastprovincie van de Nationale Viering Bevrijding 2023

Algemeen

ZWOLLE - De provincie Overijssel is de gastprovincie van de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei 2023. Op 5 mei organiseert de provincie samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de gemeente Zwolle, stichting Bevrijdingsfestival Overijssel en de NOS een bijzonder programma vanuit het provinciehuis en op het festivalterrein in het Park de Wezenlanden in Zwolle. Ook in aanloop naar Bevrijdingsdag vinden er in Overijssel diverse activiteiten plaats.  

Onderdeel van het programma in het provinciehuis is de 5 mei-lezing die door de NOS wordt uitgezonden. Wie de 5 mei-lezing dit jaar zal houden, wordt begin 2023 bekend gemaakt. 

Aansluitend op het programma in het provinciehuis wordt het Bevrijdingsvuur ontstoken op het Bevrijdingsfestival Overijssel als startsein voor alle 5 mei-vieringen in het land.   

“We voelen ons erg vereerd dat we dit jaar gastprovincie mogen zijn”, aldus Commissaris van de Koning Andries Heidema in Overijssel. 

“Zeker in een tijd waarin het besef van oorlog en vrijheid heel groot is. Dat is ook echt iets dat we in het programma een plek willen geven, met bijvoorbeeld verhalen uit de provincie.” 

Burgemeester Peter Snijders van Zwolle sluit zich daarbij aan. “Het Bevrijdingsfestival in Zwolle is al jaren de grootste van het land en trekt een heel divers publiek. Ik hoop dat we dat ook terugzien in ons programma straks. Een divers programma waar heel veel mensen onderdeel van zijn.”   

Ook de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam krijgt komend jaar een Overijssels tintje. Zo zullen Overijsselse scholieren bloemen leggen bij het Nationaal Monument.
Ook worden scouts uit Overijssel gevraagd om te ondersteunen bij het leggen van de kransen en het hijsen van de vlaggen tijdens de herdenkingsplechtigheid.

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Koorbazen knalt zeven keer in uitverkochte Axxor Fabriekshal Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Armin Spijkerman beste juniorenschutter van Nederland Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Omgeving Bastionstraat in Stadshagen afgezet door politie: onderzoek naar mogelijk zedenmisdrijf Algemeen 16 uur geleden

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.