Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Voetbalfans zitten warmpjes binnen en zien Oranje toch nog winnen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Nederland zou niet warm lopen voor het WK, klonk het vorige week, maar in Zwolle is daar niets van te merken. Sportsbar The Referee zit maandagavond vol met Oranje-supporters. Zij zien het Nederlands Elftal het WK beginnen met een 2-0 overwinning op Senegal. 

(door Gerard Meijeringh)

Het is even wennen. Geen volle pleinen en talrijke supporters voor grote beamers bij het eerste WK-duel van Oranje. Niets van dit alles. Met een temperatuur van 4 graden zoeken Zwollenaren de kroegen op pm in een warme en gezellige omgeving de eerste WK-wedstrijd van Oranje te kijken. 

Er is nogal wat aan te merken op dit WK. Zo zou het evenement zijn gekocht door Qatar en volgens Amnesty International zouden duizenden arbeiders zijn omgekomen bij de bouw van de stadions. En dan was er nog gedoe over de OneLove-aanvoerdersband. Nederland en diverse andere landen wilden deze regenboogband door de aanvoerder laten dragen om discriminatie tegen te gaan. De FIFA reageerde door te dreigen met een gele kaart voor elke aanvoerder die het zou aandurven om met een OneLove-band te gaan spelen. Het is geen aanlokkelijk vooruitzicht om het WK te beginnen met een gele kaart, voordat je al een bal hebt geraakt, dus zullen we de veelbesproken OneLove-aanvoerdersbanden dit WK niet gaan zien op de velden. 

Een nu al besmet WK in november en december. Hebben mensen nog wel zin om te kijken? Dat vroeg eigenaar Mark Betting van Sportsbar The Referee zich ook af. Hij is maandagavond blij verrast met de grote opkomst. “Je weet niet wat je kunt verwachten. Heel mooi dit.” 

In The Referee blijkt dat mensen blij te zijn dat het wat betreft het WK eindelijk over voetbal gaat. Wel is het even wennen dat het evenement zo laat in het jaar wordt gehouden. “Ik zit er nog niet helemaal in. Ik mis het zomerse tintje”, aldus Jan van Oosterhout. Paul Reijntjes, oud-eigenaar van Café Stapps Inn: “Het is anders. Je kunt niet buiten kijken, maar dit is ook gezellig.” Voor de komende wedstrijden heeft hij wel vertrouwen in Oranje, maar volgens hem gaat Nederland het WK weer niet winnen. “Het is altijd net niet met Oranje, maar de kwartfinale moet kunnen.”

Even verderop staat Nick Buitink. De voetballer van vierdedivisionist Sportclub Genemuiden woont in Zwolle en ziet Oranje ver komen op het WK. “Ze halen de halve finale, maar als ik nu kijk naar de wedstrijd, begin ik toch te twijfelen”, zegt hij met een lach.

Lees verder op pagina 3

Afbeelding
Afbeelding

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Stichting Vier het Leven wil ouderen onbezorgd laten genieten van culturele uitstapjes Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Grote deelname IJsselheem aan Triathlon Zwolle Ingezonden 25 sep., 20:20
Afbeelding
Deltion College en Zwolse culturele instellingen werken samen aan cultuureducatie Algemeen 25 sep., 17:16