Afbeelding
Foto: Monique Shaw

Isoleer en bespaar, maak je huis winterklaar

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

De nazomer ligt achter ons, de herfst is begonnen. En terwijl de thermometer daalt stijgen de prijzen van gas en elektriciteit door. Misschien heb je al te maken met hoge rekeningen, misschien ook nog niet. Hoe dan ook is oktober de maand om je huis winterklaar te maken!

Het is natuurlijk het mooiste als je aan de slag kunt met het inpakken van je huis. Dak-, gevel- en vloerisolatie hebben het grootste effect, dat is duidelijk. Maar ze zijn ook best ingrijpend en niet voor iedereen op korte termijn haalbaar. Wat kun je dan wel doen?

Veel kleine stapjes zijn samen ook een grote. Door te beginnen bij het begin, besparen op je verbruik van gas en elektra, kun je al meteen je energierekening omlaag brengen. Kijk als eerste kritisch naar je routines, zoals:

• Een natte handdoek kun je na het douchen uithangen en opnieuw gebruiken; scheelt je zo weer een was.

• Deksel op de pannen bij het koken warmt het kooknat sneller op;

• Houd de deuren die op de hal uitkomen standaard gesloten;

• Verwarm alleen de ruimtes waar je zit en zet de rest van de radiatoren uit.

Kijk daarna waar je in huis aan kierdichting en dergelijke kunt doen. Denk aan tochtstrips op ramen en deuren, isolatie om de buizen van je CV heen, folie achter je radiatoren enzovoorts. Op internet zijn veel sites te vinden met goede uitleg, zoals:

www.duurzaambouwloket.nl www.milieucentraal.nl www.hier.nu www.iedereendoetwat.nl www.regionaalenergieloket.nl www.onzetoekomstisduurzaam.nl www.nationaleisolatieweken.nl www.verbeterjehuis.nl www.eigenhuis.nl www.hetkanwel.nl en www.slimmebuur.nl

Dus ga aan de slag, ga naar de bouwmarkt of doe het samen met je buren. In veel wijken in Zwolle werken bewoners samen in een wijkinitiatief om hun buurt te vergroenen en huizen te verduurzamen. Op actiedagen worden er vaak kosteloos spullen uitgedeeld waarmee je snel resultaat kunt boeken, zoals tochtstrips en radiatorfolie. Kijk voor het initiatief bij jou in de wijk op www.zwolle.nl/wijken

Handige bespaartips:

1. Stel je CV-ketel lager in

2. Anders wassen en drogen

3. Kieren dichten tegen tocht

4. Folie achter de radiatoren

Kijk voor meer tips op www.duurzaambouwloket.nl/zwolle

Gerard Meijeringh