Jolanda Venema, wethouder Arjan Spaans en Koos Wijbenga hebben de bel geluid. Het duurzame avontuur van EKCM is begonnen.
Jolanda Venema, wethouder Arjan Spaans en Koos Wijbenga hebben de bel geluid. Het duurzame avontuur van EKCM is begonnen. Foto: Pedro Sluiter

Ondernemers bellen voor duurzaam Marslanden

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Bij Breman Utiliteit aan de Pascalweg is maandagmiddag het Energie en Klimaat Collectief Marslanden (EKCM) officieel van start gegaan. Oprichters Koos Wijbenga en Jolanda Venema namen samen met wethouder Arjan Spaans de ‘tewaterlating’ voor hun rekening door gezamenlijk de bel te luiden. De ‘sloep EKCM’ is onderweg met als doel om duurzame resultaten binnen te hengelen. 

(door Gerard Meijeringh)

‘Samen’. Dat woord stond maandagmiddag centraal in de zaal bij Breman Utiliteit. Alleen kun je weinig uitrichten in het streven om te verduurzamen, maar gezamenlijk des te meer. 

Koos Wijbenga en Jolanda Venema vroegen zich een aantal jaren geleden af waarom er zo weinig gebeurde op bedrijventerrein Marslanden op het gebied van duurzaamheid. Waarom zijn de daken zo leeg? Iedereen roept, maar er gebeurt niets. 

Ze beseften dat ze met ondernemers de krachten moesten bundelen om wat te bereiken. Vanuit een ‘intrinsieke motivatie’ gingen ze aan de slag. “We zijn nu twee jaar bezig. We hebben met veel mensen gesproken. Bedrijven, provincie, gemeente. Dit is ons idee. Wat vind je ervan?”, aldus Venema.

De inspanningen leidde tot de oprichting van EKCM. Inmiddels zijn vijf bedrijven aangesloten: Jansen Vastgoed, Trebbe Bouw, Breman Utiliteit, Akroh Industries en UTS Hersevoort Verhuizingen. Zij zijn in de ‘sloep’ van EKCM gestapt op weg naar mooie duurzame hoogtepunten. 

Maandag werd de bel geluid. De sloep werd als het ware te water gelaten en heeft het ruime sop gekozen. Natuurlijk is de inzet dat er meer ondernemers een plek krijgen in de sloep van EKCM. “We hebben vier boeien. Besparen, zon op het dak, laden en eigen regie in energie. Deze vier thema’s gaan we aanpakken. We beginnen met besparen. We hebben een subsidieverzoek ingediend bij de gemeente. We hebben nog geen akkoord, maar de verwachting is dat dit wordt geaccordeerd”, aldus Venema. Navraag bij iemand van de gemeente maakt duidelijk dat dit een formaliteit is.

Met het geld kunnen Venema en Wijbenga de boel in beweging zetten. “We willen onze leden een meerjarenverduurzamingsplan aanbieden. Dit plan heeft een looptijd van minimaal drie jaar. Met dit plan kunnen ondernemers zien hoe ze er voor staan wat betreft duurzaamheid en hoe ze kunnen verbeteren. Per jaar kunnen we zo’n plan aan dertig ondernemers aanbieden”, aldus Venema.

Alleen leden van EKCM kunnen hier gebruik van maken. Een lidmaatschap kost 475 euro per jaar en er is een verplichte looptijd van drie jaar. Elk jaar worden de vorderingen van de deelnemende bedrijven onder de loep genomen.

Op bedrijventerrein Marslanden zitten zo’n achthonderd bedrijven. Dan lijkt het aantal van vijf deelnemende bedrijven laag. “Maar we zijn nog niet gestart met acquisitie. Het oprichten van een coöperatie kost nu eenmaal tijd. Ik ben hartstikke trots dat er vijf ondernemers getekend hebben. Nu is het tijd voor de volgende stap. Er moet meer ondernemers bijkomen en we moeten gezamenlijk projecten gaan oppakken. Op 8 november is er een vergadering van Ondernemersclub Marslanden. Daar gaan wij ons verhaal vertellen.” 

Natuurlijk wil Venema dat de coöperatie gaat groeien. “Maar ik wil wel ondernemers die aan de slag willen en durven te delen. De collectiviteitsgedachte, daar sta ik achter. We zoeken ondernemers die echt willen verduurzamen. Die willen samenwerken om Marslanden te verduurzamen.” 

Venema benadrukt de rol van de leden. “Koos en ik zijn de bestuurders van de coöperatie, maar de leden bepalen. Zij bepalen de koers. Zij moeten de roeiboot in beweging krijgen. Wij bepalen niet waar we naar toe gaan. Zie de coöperatie als een middel om samen te versnellen.” 

De twee initiatiefnemers willen niet te ver in de toekomst kijken. De doelstelling is duidelijk. Samen met elkaar de schouders eronder en verduurzamen op bedrijventerrein Marslanden. Natuurlijk zijn er toekomstdromen, maar dit is geen project van enkele jaren”, besluit Venema.

Gerard Meijeringh

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30