Een lachende Rinette van der Vliet is enorm blij met de cheque van 10.000 euro.
Een lachende Rinette van der Vliet is enorm blij met de cheque van 10.000 euro. Foto: Nederland Monumentenland

Openluchtbad Zwolle wint Erfgoedvrijwilligersprijs

· leestijd 1 minuut Algemeen

DEN HAAG - Openluchtbad Zwolle heeft donderdag de Erfgoedvrijwilligersprijs gewonnen. Hiermee heeft het Zwolse bad een bedrag van maar liefst 10.000 euro gewonnen. Voorzitter Rinette van der Vliet van Vereniging Openluchtbad Zwolle kreeg in theater Diligentia in Den Haag de cheque overhandigd uit handen van Gunay Uslu, staatsecretaris van Cultuur en Media. 

De andere twee finalisten waren Museumboerderij Wendezoele en het Van Eesterenmuseum. Mensen konden tot en met vrijdag 25 november hun stem uitbrengen. In de slotweek van de stemperiode bleek dat het een nek-aan-nek-race was. Uiteindelijk werd het vrijwilligersteam van Openluchtbad Zwolle toch overtuigend winnaar met maar liefst 4.339 stemmen en dat was fors meer dan de andere twee finalisten.

Donderdag was de dag van de waarheid voor Openluchtbad Zwolle. Met een grote afvaardiging werd afgereisd naar Den Haag. In theater Diligentia werd de spanning behoorlijk opgevoerd. Staatsecretaris Uslu verklaarde enorm trots te zijn op alle vrijwilligers die het cultureel erfgoed intact houden. Daarna verklaarde ze dat ‘de waarde van erfgoed in je DNA en identiteit zit. “Dat waren mooie woorden, die precies passen bij Openluchtbad Zwolle. Wij voelen dat echt zo. Vrijwilligerswerk is emotie en de geschiedenis zit in onze DNA. Met alle vrijwilligers doen we ons best om de geschiedenis levend te houden. Ik ben enorm trots en vereerd voor alle vrijwilligers dat we deze prijs hebben gewonnen. Dit is een enorme opsteker voor al onze vrijwilligers. Dit is echt een prijs van en voor hen”, aldus Van der Vliet. 

Dat Openluchtbad Zwolle werd verkozen tot een van de drie finalisten was al een aangename verrassing. Dat het vrijwilligersteam er uiteindelijk met de hoofdprijs van doorging maakte het feest helemaal compleet. Het Zwolse Openluchtbad is in 1933 gebouwd en werd ontworpen door architect J.G. Wiebenga in de stijl van Het Nieuwe Bouwen. Om het bad te kunnen blijven exploiteren is in 1992 de ‘Vereniging Openluchtbad Zwolle’ opgericht. Dit gebeurde nadat de gemeente in 1989 het zwembad wilde slopen en de omwonenden het bad 77 dagen kraakten. Hiermee kregen zij voor elkaar dat het bad van de slooplijst gehaald werd en tot rijksmonument werd aangewezen. 

De vereniging draait bijna volledig op vrijwilligers. Iedereen kan lid worden met als voorwaarde dat er een paar uur vrijwilligerswerk wordt gedaan per seizoen. De vereniging telt meer dan 7.000 leden en 150 vaste vrijwilligers die zich langduriger inzetten. De vrijwilligers zijn enthousiast en betrokken en samen met de leden zorgen zij ervoor dat het Openluchtbad jaarlijks tussen de 60.000 en 100.000 bezoekers kan ontvangen. 

Als winnaar kan Vereniging Openluchtbad Zwolle een bedrag van 10.000 euro tegemoet zien. De andere finalisten krijgen elk 5.000 euro. “We gaan het geld gebruiken voor het kunstwerk voor krakers en bezetters. Daarmee is het cirkeltje rond”, aldus Van der Vliet.

Gerard Meijeringh