Afbeelding
Foto: © de Swollenaer

Bruisende Nationale Voorleesdagen bij Stadkamer met bekende Zwollenaren

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Tijdens de Nationale Voorleesdagen van 25 januari tot en met 4 februari organiseert Stadkamer allerlei activiteiten voor kinderen en ouders. De dagen starten op woensdag 25 januari met een voorleesbezoek van bekende Zwollenaren aan verschillende Zwolse kinderopvanglocaties, waar zij jonge kinderen voorlezen uit het boek ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’. Bij Stadkamer zelf kunnen ouders en kinderen genieten van poppentheater, knutselen met feestelijke materialen of aanschuiven bij een voorleeslunch. Op 25 januari én 1 februari strijden Zwolse kinderen om de titel ‘Voorleeskampioen’ tijdens de lokale rondes van de Nationale Voorleeswedstrijd. 

Stadkamer sluit zich tijdens de Nationale Voorleesdagen aan bij de doelstelling van Stichting Lezen, om het belang van (voor)lezen te benadrukken en voorlezen aan jonge kinderen te stimuleren. Ieder jaar worden er tijdens deze week verschillende activiteiten georganiseerd, onder meer rondom het Prentenboek van het jaar. In 2023 is dat ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’, geschreven door Joukje Akveld en geïllustreerd door Jan Jutte.

Bekende Zwollenaren 

De jongste inwoners van Zwolle krijgen op woensdag 25 januari hoog bezoek: bekende Zwollenaren lezen die ochtend voor op verschillende kinderopvanglocaties van Doomijn, Nynke en Partou. Burgemeester Snijders en wethouders Guldemond, Spaans, Van Willigen en Rots vertegenwoordigen de gemeente, en ook zangduo Mick en Henk en radio-DJ Wietze de Jager zijn dit jaar weer van de partij. In stijl van het Prentenboek van 2023 maken zij er samen met de kinderen een feestelijk voorleesmoment van. 

Strijd om regionale titel

Tijdens de Nationale Voorleeswedstrijd bij Stadkamer op 25 januari en 1 februari strijden kinderen uit groep 7 en 8 om de titel ‘Voorleeskampioen Zwolle’. Vanwege het recordaantal van 37 deelnemers in Zwolle is de wedstrijd opgesplitst in drie rondes en zijn er uiteindelijk ook drie Zwolse voorleeskampioenen. De jury bestaat uit Evelyn Evertsen (medewerker boekhandel Westerhof), Willeke de Boer (theatermaker van onder andere de Voorleesvoorstelling), Margriet Leest (raadslid Groen Links), Patty Wolthof (raadslid PvdA en Obertha IJntema en Kirsty Klomp (medewerkers Stadkamer). In wisselende samenstelling beoordeelt de jury de voorlezers en kiest ze iedere ronde één winnaar. Deze drie winnaars vertegenwoordigen de stad bij de regionale wedstrijd op 22 februari in Stadkamer. 

Activiteiten bij Stadkamer 

Ook de agenda van Stadkamer zelf staat tijdens de Nationale Voorleesdagen in het teken van (voor)lezen. Van 25 januari tot en met 5 februari kunnen ouders en kinderen op de verschillende vestigingen van Stadkamer meedoen met creatieve en muzikale activiteiten. Op de website van Stadkamer vind je het volledige programma: www.stadkamer.nl/nieuws/de-nationale-voorleesdagen-2023

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 10 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 11 uur geleden