Afbeelding
Eigen foto

Stadkamer maakt voorleeskampioenen bekend

Algemeen

ZWOLLE - Bij het begin van de Nationale Voorleesdagen wordt ieder jaar bij Stadkamer gestreden om de titel ‘Voorleeskampioen Zwolle’. In het najaar hebben scholen al een eigen voorleeswedstrijd gehouden, waarbij een leerling uit groep 7 of 8 tot schoolkampioen werd benoemd.

Vanwege de coronamaatregelen was de Voorleeswedstrijd dit jaar online. De jury beoordeelde de vooraf ingestuurde filmpjes van de schoolkampioenen die hun favoriete boek voorlazen. De winnaars zijn: Jolijn van Dijk van de Aquamarijn, Anna-Lynn de Jong van de Aquarel en Femme Nijland van de Geert Groteschool.

Filmpje

De schoolkampioenen werd dit jaar gevraagd een filmpje te maken, waarin ze voorlezen uit hun favoriete boek. Dit filmpje hebben ze opgestuurd naar Stadkamer. Een meervoudige jury heeft de filmpjes op 20 en 27 januari op gebruikelijke wijze beoordeeld. Evelyn Evertsen, medewerker van boekhandel Westerhof, Silvia Overbeek, gepensioneerd medewerker bibliotheek en organisator Voorleeswedstrijd, Margriet Leest, raadslid Groen Links, Patty Wolthof, raadslid PvdA, Joosje Baarda, vrijwilliger Stadkamer en voorlezer bij VoorleesExpress en Obertha IJntema en Kirsty Klomp, medewerkers Stadkamer, hebben in wisselende samenstellingen de voorlezers beoordeeld.

Rondes

Op een afgesproken tijdstip maakt de jury de voorleeskampioen van Zwolle bekend via een digitale ontmoeting met alle deelnemers. Uit iedere Zwolse ronde gaat er één voorleeskampioen naar de regionale ronde, dit jaar in Kampen. Vanwege het hoge deelnemersaantal in Zwolle is de wedstrijd opgesplitst in drie rondes en zijn er uiteindelijk dan ook drie Zwolse voorleeskampioenen.

Finale

Na de regionale ronde volgt de provinciale ronde in het voorjaar. Op 26 mei 2021 vindt de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd plaats. Twaalf provinciale voorleeskampioenen strijden hier voor de titel ‘Nationale Voorleeskampioen’. De finale is een feestelijke middag in TivoliVredenburg in Utrecht.

Afbeelding
Gunning renovatie Spooldersluis aan Van den Herik, BAM en SPIE Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Met een Kerstboom op de Grote Markt en lichtbeeldentour is Zwolle klaar voor de Kerst Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Ossenmarktsteeg in een nieuw licht met lichtkunstproject 'Tussendoortje' Algemeen gisteren