Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Vernieuwde Grote Kerk zet in op woorden, kunst en muziek met ‘grootste overdekte plein van Zwolle’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Na een restauratie, die zo’n 3,5 jaar in beslag heeft genomen, is donderdagmiddag Academiehuis Grote Kerk heropend. Burgemeester Peter Snijders en Andries Heidema, commissaris van de Koning in Overijssel, namen deze taak voor hun rekening.

(door Gerard Meijeringh)

Zij deden dit door op een knop te drukken. Daarmee werd een verlichte langzaam draaiende knikkerbaan in werking gesteld, waarop een knikker langzaam van boven naar beneden ging en daarna weer omhoog. Het is een creatie van Gertjan Adema. Volgens directeur Coby Zandbergen staat de knikkerbaan symbool voor de restauratie van Academiehuis Grote Kerk en de toekomst. “De route die leidt naar de top en vervolgens weer doorgaat”, aldus Zandbergen.

Met deze route wordt een andere weg ingeslagen. Bij de restauratie is bijna alles vernieuwd. Daarnaast zijn er twee ingangen gerealiseerd, is er vloerverwarming aangelegd en zijn veel banken weggehaald, zodat er een groot middenplein is ontstaan. Academiehuis Grote Kerk Zwolle spreekt van het grootste overdekte plein van Zwolle. Ruimte genoeg voor het organiseren van activiteiten. “De restauratie heeft zo’n 4 miljoen euro gekost om alles te realiseren zoals het nu is. Een groot gedeelte is betaald door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Daarnaast hebben de gemeente en de provincie meebetaald en is er een beroep gedaan op verschillende subsidiemogelijkheden. “Een gedeelte zullen we zelf moeten financieren.” En dus hoopt Academiehuis Grote Kerk straks geld te verdienen met activiteiten.

Andries Heidema verklaarde in zijn speech dat Zwolle weer een kloppend hart heeft. Zandbergen: “Academiehuis Grote Kerk is terug naar de stad en we hopen dat de stad dit waardeert.” Met woorden, kunst en muziek wordt ingezet op tal van activiteiten waardoor het gaat leven en Academiehuis Grote Kerk gaat uitgroeien tot een plek waar iedereen zich thuisvoelt. Vroeger was het immers een ontmoetingsplein. “We willen een nieuw podium vormen. De restauratie was een voorwaarde om dit te kunnen doen”, aldus Zandbergen.

Nog niet alles is afgerond. De restauratie van het beroemde Schnitgerorgel is nog in volle gang. 

Afbeelding
Afbeelding

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 14 uur geleden
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Lokale initiatieven gezocht voor donaties ter waarde van 50.000 euro Algemeen 19 uur geleden