Afbeelding
Foto: Eigen foto

Zerkenvloer Academiehuis de Grote Kerk Zwolle ligt er weer in

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - In Academiehuis de Grote Kerk Zwolle is dinsdagmorgen de laatste zerk teruggelegd. Het betekent de afsluiting van een groot onderdeel van de restauratie. Door deze restauratie zijn de vloeren tevens veel geschikter gemaakt voor exposities en andere bijeenkomsten.

Jolanda Comino, directeur bouwbedrijf Van Wijnen Zwolle, en Coby Zandbergen, directeur van het Academiehuis, legden dinsdagochtend symbolisch terug. De vloeren zijn duurzaam gemaakt (vloerverwarming), gerestaureerd en opgehoogd. In de loop van de eeuwen is de vloer in de zuidhal tenminste vijftien centimeter verzakt. Met de restauratie van de vloeren wordt geprobeerd niet alleen de historie te bewaren en bewaken, maar de kerk zelf ook te duurzamer te maken en zo het klimaat te verbeteren. Zo moet het gebouw toekomstbestendig worden. 

Kans

Waar COVID-19 een last is voor de exploitatie, is het juist een kans voor de restauratie. De aannemer heeft nu alle vloeren strak achter elkaar kunnen doen in plaats van over een grotere tijdsperiode heen. Het levert ongeveer een versnelling van een half jaar op.

Rijkdom

De Grote of St. Michaëlskerk is een laatmiddeleeuwse stadskerk met inrichtingsstukken uit de zeventiende en achttiende eeuw en laatmiddeleeuwse muur- en gewelfschilderingen. Uit de inrichting komt een uitzonderlijke en zichtbare rijkdom naar voren. Vooral de aanwezigheid van meerdere, in dit formaat uitgevoerde, inrichtingsstukken is zeldzaam in Nederland. De komende jaren wordt het grootste rijksmonument van Zwolle bijna volledig gerestaureerd. Stichting Academiehuis de Grote Kerk Zwolle ontving hiervoor ruim 3,5 miljoen euro subsidie van het rijk. Met deze bijdrage is 80 procent van de kosten gedekt. 

Preekstoel

Voor het overige deel rekent het Academiehuis op bijdragen van fondsen en particulieren. Naast de vloeren die voor het overgrote deel uit grafzerken bestaan, worden er ook restauratiewerkzaamheden verricht aan de buitengevels, de dakconstructie en het schilder- en stucwerk aan de binnenzijde. Ook het houten interieur, waaronder de preekstoel die Adam Straes maakte in 1617-1622 en het koorhek uit 1597 gemaakt door Swier Kistemaker, worden daarbij in volle glorie hersteld. 

Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 14 uur geleden
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 17 uur geleden