Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Ziekenhuis Cherkasy in Oekraïne kan blijven werken door noodaggregaten uit Nederland

Algemeen

ZWOLLE - Het ziekenhuis in Cherkasy is niet langer afhankelijk van het elektriciteitsnetwerk voor het uitvoeren van zorgtaken. Dankzij een sponsoractie van Rotary Noord-Nederland en Stichting Humane uit Zwolle beschikt het ziekenhuis sinds begin deze week over noodaggregaten. Daarmee zijn inwoners uit de wijde omtrek van Cherkasy in de oorlog verzekerd van de noodzakelijke zorg.

De partijen haalden in korte tijd 25.000 euro op bij particuliere sponsoren en individuele Rotary Clubs, veel meer dan gehoopt. En dat betekent dat niet alleen het ziekenhuis aggregaten kon aanschaffen, maar ook verschillende scholen in het gebied. Voorzitter Gerrit van Bruggen van Rotary Zwolle-IJsselland: “Ongelooflijk hoe betrokken en eensgezind de hulp geboden werd.” Marc Huitink van Humane: “Samen hebben we verschil kunnen maken. Inmiddels zijn de aggregaten aangekomen en geïnstalleerd in Oekraïne.”

Alexei Trifonov

?De actie kwam tot stand door een noodoproep van Alexei Trifonov die met zijn gezin uit Kharkiv is gevlucht en nu tijdelijk in Dalfsen (Overijssel) woont. Hij is werkzaam in het ziekenhuis in Cherkasy en luidde de noodklok bij Rotary Zwolle IJsselland. Na intensief contact met het ziekenhuis in Cherkasy sloegen stichting Humane en de Rotary de handen ineen en ging men op zoek naar de benodigde financiering en aggregaten.

Stichting HUMANE uit Zwolle is er voor alle mensen die lijden onder een oorlog of crisis. De stichting werkt samen met lokale netwerken en persoonlijke contacten. Alle donaties gaan honderd procent naar het doel. Huitink: “Deze oproep past dus uitstekend bij onze missie.” Van Bruggen: “Hetzelfde geldt voor de Rotary. Wij zetten ons in voor wie – tijdelijk – kwetsbaar is. Dit keer is het voor Oekraïne, een volgende keer is het wellicht weer dichter in de buurt.”

Afbeelding

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Kwazt! Samen werken aan bestaanszekerheid Algemeen 20 apr, 15:34
Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 apr, 20:44
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14