BBB ook grote winnaar bij verkiezingen Waterschap Drents Overijsselse Delta

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De BoerBurgerBeweging (BBB) is ook bij de verkiezingen van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) als overtuigende winnaar uit de bus gekomen. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag, die donderdagavond bekend is gemaakt. Met negen zetels is de nieuwkomer als een komeet binnengekomen. Nummer twee is Water Natuurlijk met vijf zetels.

Eigenlijk zou de voorlopige uitslag al op donderdagmiddag bekend worden gemaakt. Dat lukte niet, omdat een aantal gemeenten het niet zou lukken om een voorlopige uitslag aan te leveren. Daarom werd de uitslagenbijeenkomst van donderdagmiddag geschrapt en doorgeschoven naar vrijdagmiddag 15.00 uur. Aan het begin van de avond volgde echter een bericht van Waterschap Drents Overijsselse Delta dat de voorlopige uitslag op donderdagavond bekend zou worden gemaakt.

Donderdagavond maakte dijkgraaf Dirk-Siert Schoonman de voorlopige uitslag bekend. BBB met is met 9 zetels de grote winnaar. Water Natuurlijk volgt op 5 zetels. Dat is evenveel als vier jaar geleden.

Nieuwkomer PvdD is uitgekomen op twee zetels. VVD, CDA, Gemeentebelangen Drenthe en de ChristenUnie hebben ook ieder twee zetels binnengehaald. Daarmee levert de VVD twee zetels in ten opzichte van vier jaar geleden en het CDA en Gemeentebelangen Drenthe één. ChristenUnie is gelijk gebleven. SPG heeft één zetel weten te behouden.

AWP voor water, klimaat en natuur scoorde vier jaar geleden nog twee zetels, maar keert niet terug in het algemeen bestuur van het waterschap. Dat geldt ook voor 50PLUS, dat vier jaar geleden één zetel wist te behalen. Belang van Nederland slaagde er niet in om als nieuwkomer een zetel te behalen.

Het opkomstpercentage van deze waterschapsverkiezingen kwam uit op 63,4 procent. Dat is hoger dan de 57,5 procent bij de vorige verkiezingen in 2019. De fractievoorzitters van de verschillende waterschapspartijen voeren binnenkort gesprekken over de vorming van het dagelijks bestuur. De leden van dit dagelijks bestuur worden in principe benoemd vanuit het algemeen bestuur.

Van de 29 zetels worden 25 zetels bezet door de op woensdag 15 maart gekozen bestuursleden. De overige vier plekken zijn voor de zogenoemde geborgde zetels. De categorieën Ongebouwd en Natuurterreinen krijgen hierbij beide 2 zetels. Door de wetswijziging van eind vorig jaar zijn de geborgde zetels voor de categorie Bedrijven komen te vervallen.

De bestuursleden, zowel gekozen als geborgd, worden geïnstalleerd tijdens de vergadering van het nieuwe algemeen bestuur op woensdag 29 maart.

Voorlopige uitslag:

- BBB 9 zetels (nieuw)
- Water Natuurlijk 5 zetels (was 5)
- VVD 2 zetels (was 4)
- CDA 2 zetels (was 3)
- Gemeentebelangen Drenthe - Overijssel 2 zetels (was 3)
- ChristenUnie 2 zetels (was 2)
- Partij voor de Dieren 2 zetels (nieuw)
- SGP 1 (was 1)
- AWP voor water, klimaat en natuur 0 zetels (was 2)
- 50PLUS 0 zetels (was 1)
- Belang van Nederland 0 zetels (nieuw)

Afbeelding

Gerard Meijeringh