Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Piet Zoon verkenner bij coalitievorming Waterschap Drents Overijsselse Delta

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - BBB heeft, op basis van het verkregen mandaat, de heer Piet Zoon voorgedragen als verkenner. Piet Zoon was burgemeester van Hattem, Raalte, Reimerswaal en Veenendaal en gedurende een periode in 2019-2020 waarnemend dijkgraaf van Waterschap Drents Overijsselse Delta.

Afgelopen heeft BBB alle lijsttrekkers en/of fractievoorzitters in het nieuw te benoemen algemeen bestuur van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) uitgenodigd voor een eerste kennismaking en het maken van afspraken over het proces van de komende verkenning.
Piet Zoon is gevraagd te onderzoeken welke partijen samen een stabiele coalitie kunnen vormen, die recht doet aan de verkiezingsuitslag en op voldoende steun kan rekenen in het nieuwe algemeen bestuur. Nicole Koks, lijsttrekker van BBB WDODelta: “Met Piet Zoon hebben wij een verkenner met ruime ervaring in het openbaar bestuur en kennis van het waterschap, in wie wij het volste vertrouwen hebben.”

Vandaag (donderdag 23 maart) is de definitieve uitslag bekendgemaakt van de waterschapsverkiezingen voor het nieuwe algemeen bestuur van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). Van de 29 bestuursleden zijn er 15 nieuw. De fractievoorzitters van de verschillende partijen voeren binnenkort gesprekken over de vorming van het dagelijks bestuur. Dit dagelijks bestuur wordt in principe benoemd vanuit het algemeen bestuur. De opkomst was met 65 procent hoger dan het percentage bij de vorige verkiezingen (57,5 procent).

Hierbij een overzicht van de gekozen bestuurders. Hans Wijnen is de enige Zwollenaar in dit lijstje.
Lijst 1: Water Natuurlijk: Marion Wichard-den Boggenende (Kampen), Amke Vrielink (Dalfsen), Esmée Pater (Zwolle), Elsbeth Brandsma (Deventer), Matthijs Jansen (Witteveen)
Lijst 2: VVD: Hans Wijnen (Zwolle), Carmen Hunger (Deventer)
Lijst 3: CDA: Miranda Wesselink (Ruinerwold), Henk Oegema (Dalfsen)
Lijst 4: Gemeentebelangen Drenthe ~ Overijssel: Jolande Onderdijk-Schroten (Dalfsen), Annelies Tiemens (Hasselt)
Lijst 5: ChristenUnie: Herman Odink (Nieuwleusen), Betty Poutsma-Jansen (Hoogeveen)
Lijst 6: AWP voor water, klimaat en natuur: geen zetel
Lijst 7: 50PLUS: geen zetel
Lijst 8: Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP): Jan Visscher (Rouveen)
Lijst 9: BBB: Nicole Koks (Lettele), Jessika van Leeuwen (Dalfsen), Folkert Stienstra (Meppel), Jan Hendrik Koning (Bovensmilde), Jan Woldring (Deventer), Cor Land (Dalfsen), René Bos (IJsselham), Koos Rabbers (Sint Jansklooster), Jos ter Horst (Steenwijk)
Lijst 10: Belang van Nederland (BVNL): geen zetel
Lijst 11: Partij voor de Dieren: Mirjam Fagel (IJhorst), Anna van der Maas (Diepenveen)
Geborgde zetels

Van de 29 zetels worden 25 zetels bezet door de op woensdag 15 maart gekozen bestuursleden. De overige vier plekken zijn voor de zogenoemde geborgde zetels. Ook hiervan zijn de namen bekend.
· Categorie Ongebouwd: Hans Pereboom (Basse), Frits Timmerman (Ruinerwold)
· Categorie Natuurterreinen: Wendy Olivier (Deventer), Rolph Bentinck (Deventer)

De bestuursleden, zowel gekozen als geborgd, worden beëdigd tijdens de vergadering van het nieuwe algemeen bestuur op woensdag 29 maart.
Afbeelding

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Kerst Pop-Up winkel Van Waarde opent 12 oktober haar deuren in Zwolse binnenstad Algemeen 29 sep., 16:53
Afbeelding
Selectie Djopzz VC Zwolle Topvolleybal krijgt ervaren versterking Sport 29 sep., 15:00
Afbeelding
Jubilerend Natuur en Milieu Overijssel lanceert digitale campagne Algemeen 29 sep., 14:14