Afbeelding
Foto: Annelies Kalisvaart

Wol van de Zwolse schaapskudde verwerkt tot krachtvoer voor bomen in Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Annelies Kalisvaart)

HOLTENBROEK - Dinsdag is door wethouder Arjan Spaans de eerste boom gepland, waarbij krachtvoer, gemaakt uit Zwols schapenwol, is ingestrooid. Onder toeziend oog van de medewerkers van de Rova, de herder met zijn kudde en de medewerkers van Dutch Wool werd een lindeboom geplant in Holtenbroek met Zwols krachtvoer. “In de gemeente Zwolle is het het eerste jaar dat de pellets gebruikt worden,” aldus Spaans. Vanaf nu krijgen alle nieuw te planten bomen deze meststoffen mee. Eind van het seizoen wordt de situatie geëvalueerd en gekeken of het initiatief navolging krijgt.

Het krachtvoer, dat eruit ziet als brokjes konijnenvoer, is gemaakt van het schapenwol van de Zwolse schaapskudde. Één schapenvacht zorgt voor een zak krachtvoer van een kilo. Het krachtvoer wordt wolpellets genoemd. De pellets voorzien de boom van voeding voor één groeiseizoen. Een boom heeft mineralen nodig om te kunnen groeien, bloeien en wortelen. De pellets bevatten deze mineralen en ze worden langzaam vrijgegeven. Bijkomend voordeel is dat er vrijwel geen meststoffen in de bodem spoelen.

Daarnaast houden de pelletjes ook water vast. Doordat de wolpellet zicht uitzet in de bodem maakt het de bodem luchtig. Er hoeft tot een kwart minder water gegeven te worden. Een medewerker van Dutch Wool vertelt : ”In Nederland is schapenwol tegenwoordig niets meer waard en wordt vaak weggegooid.” Drie Drentse schapenherders vonden dat hier iets gedaan mee moest worden en kwamen met een oplossing voor alle wol; de wolpellets. De pellets voldoen inmiddels aan de wettelijke eisen voor compost.

In de landen om ons heen worden de pellets al door professionals en hobbytuinders als meststof en grondverbeteraar gebruikt. Het product heeft zich dus al bewezen. In april 2022 is de onderneming Dutch Wool opgericht door de drie Drentse schapenherders en zijn de wolpellets in Nederland op de markt gebracht. Het unieke in Zwolle is dat het wol is van de lokale Zwolse schaapskudde. Zwolle is de eerste gemeente die de eigen kudde gebruikt om de lokale bomen van meststoffen te voorzien.

Gerard Meijeringh

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.