Joëlla Fieman en Dewy Faber geven de cursus Meer Doen Met Minder Geld.
Joëlla Fieman en Dewy Faber geven de cursus Meer Doen Met Minder Geld. Foto: Annelies Kalisvaart

Stichting Meer Doen Met Minder Geld zet mensen in hun kracht

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Annelies Kalisvaart)

ZWOLLE - Stichting Meer Doen Met Minder Geld is al vijf jaar actief. In februari start er weer een cursus. Tjitske Grouwstra, oud-cursuslid, is zeer positief over haar ervaringen.

“De cursus omvat veel meer dan alleen bezig zijn met minder geld uitgeven. In de cursusgroep zat een aantal alleenstaande mannen. Er zijn onderling recepten uitgewisseld en er ontstond een eetclubje. Eén van de mannen had autisme, die zagen we helemaal opbloeien. Dat was zo mooi om te zien, hij hoorde er helemaal bij,” aldus een enthousiaste Tjitske Grouwstra. 

Tijdens de cursus heeft ze vooral een stuk bewustwording ontwikkeld. Tijdens het maken van een moodboard over wensen had ze niet zoveel motivatie om hiermee bezig te gaan. Ze heeft de kunstacademie gedaan en had niet veel zin in plaatjes uitknippen. Maar door de goede begeleiding van de cursusleidsters kwam ze in een flow en ontdekte dat ze blijkbaar nog wel wat te wensen had. Niet zozeer materieel, maar meer op het persoonlijke vlak.

Ze was verbaasd over de cursus. Het heeft veel meer gebracht dan ze had gedacht. Er was vooraf een kennismakingsgesprek met iedere cursist door de cursusleider. De groep is daardoor zorgvuldig bij elkaar gebracht, maar ook heel gemêleerd. Tijdens het voorstelrondje kon ze dat al merken. Er kwamen mensen met en zonder baan, diverse nationaliteiten, mensen met een gezin, maar ook alleenstaanden. De twee cursusleidsters zorgden ervoor dat er samenhorigheid ontstond en het professioneel gegeven werd. Iedereen kwam aan het woord en werd gezien. De leidsters hielden het luchtig en gezellig. Er ontstond bereidheid om naar elkaar te luisteren.

De cursus bestaat uit zeven thema’s, die doorgenomen worden aan de hand van het cursusboek. “Je leert welke uitjes het goedkoopste zijn en gaat bewust bezig met de dagelijkse bezigheden,” aldus Grouwstra. Ze heeft geleerd dat ze zichzelf dagelijks een cadeautje mag geven en voor haar is dat een bakje echte Douwe Egberts koffie. Het bezig zijn met een druk gezin slokt je op, maar even aandacht voor jezelf is zo belangrijk. Voor Grouwstra is dat het dagelijkse bakje echte koffie.

Na de cursus merkte Grouwstra dat haar netwerk is uitgebreid. Ze maakt nog weleens een praatje als ze oud mede-cursisten tegenkomt. De eetgroep, ontstaan tijdens de cursus, is er nog steeds. Zelf had ze daar niet zo’n behoefte aan, omdat ze een gezin heeft. “Je kan natuurlijk veel tips en trucs van internet halen, maar ervaringen horen van anderen en uitwisselen is zoveel leuker.” 

Joella Fieman is cursusleidster: “In 2018 is de cursus ontstaan uit een burgerinitiatief rondom armoedebestrijding. Er is zoveel kennis en kunde bij ervaringsdeskundigen. Hoe kan dit gedeeld worden was de vraag. Alle thema’s van het dagelijks leven komen in de cursus aan bod. Wie ben ik en wat is mijn wens? Vanuit die wens kun je doelen stellen en je pad uitstippelen. Mensen worden in hun kracht gezet.” 

Fieman heeft net weer een cursus afgerond en kreeg mooie feedback van de cursisten. Zij zien de cursusleidsters als één van hen, maar toch ook weer niet. De leiders werken vanuit eigen ervaringen, maar zonder de ander ermee te belasten, zodat de deelnemer er echt wat aan heeft. De deelnemers voelden zich in hun kracht gezet en hadden het gevoel de regie weer zelf in handen te hebben. Voor de toekomst is er de wens dat er meer jongeren onder de dertig gaan deelnemen en nieuwe Nederlanders. Die zijn nu nog wat ondervertegenwoordigd en melden zich zelden aan.

.

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Toeristenbelasting in Zwolle met 25 procent gestegen Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Verschillende verkeersmaatregelen op zaterdag 2 maart vanwege Ster van Zwolle en betoging Algemeen 19 uur geleden
Floris Meijers
Minioren SWOL 1894 excelleren op NK Sport Ingezonden 20 uur geleden
Afbeelding
Raad van State: 'Tijdelijk afzien van handhaving PAS-melders mag, mits goed gemotiveerd' Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Zangers gezocht voor Die Fledermaus.nu Algemeen 21 uur geleden
Chris Kruitbosch.
Kruitbosch wil met micromobiliteit steden duurzamer maken Partnerbijdrages 21 uur geleden