Tuinhulpen Agnes en Joëlle zijn hier druk bezig met het op orde maken van een tuin in Zwolle
Tuinhulpen Agnes en Joëlle zijn hier druk bezig met het op orde maken van een tuin in Zwolle Foto: Annelies Kalisvaart

Geslaagde Tuinhulpdag van Zwolle doet! en stichting Present

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Annelies Kalisvaart)

ZWOLLE - In Zwolle vond zaterdagochtend de eerste tuinhulpdag van Zwolle plaats. Initiatiefnemers Corlien van der Meulen van stichting Present en Suzanne Vink van Zwolle doet! hebben de krachten gebundeld en met ondersteuning van samen Zwolle de organisatie gestroomlijnd.

Er hebben zich deze zaterdag dertigvrijwilligers aangemeld voor circa tien tuinen. “In de ochtend krijgen de hulpen koffie en een envelop met de oproep en locatie en kunnen met het gedoneerde tuingereedschap van de Gamma aan de slag in tuinen door heel Zwolle”, vertelt Suzanne Vink.

Vanuit Present Zwolle is degene die tuinhulp nodig heeft door hulpverleners aangemeld. Ook zijn er bij Zwolle doet! altijd veel meer vragen om tuinhulp dan dat er aanbod is. De eigen vrijwilligers van stichting Present komen helpen, maar ook van stichting KarWij en Klus in de Wijk. Daarnaast komen er vrijwilligers die nog niet bekend zijn bij de organisaties. Er is een groot aantal vrijwilligers gekomen naar aanleiding van een berichtje in de Swollenaer.

Zaterdag rond 9.00 uur zijn de eerste tuinhulpen druk bezig in een tuin in Zwolle. De deur wordt opengedaan door een blij kijkende mantelzorger. “Eindelijk wordt er wat aan de tuin gedaan”, vertelt ze. Ze heeft de zorg voor twee zieke familieleden en zelf een baan. Ze heeft altijd geprobeerd om het bij te houden, maar het lukt gewoon niet. De zorgtaken vragen zoveel van haar tijd. 

Na een half uur bezig zijn is er een grote berg onkruid uitgehaald. De mantelzorger staat er verheugd bij te kijken en vraagt vriendelijk om ook  de wortels uit te steken dan kan ze weer even vooruit. Ze vertelt dat er vanuit de overheid heel erg ingestoken wordt op vrijwilligers. “Maar als er maar een paar vrijwilligers zijn en veel meer vragen, dan is het lastig om te bepalen wie geholpen wordt.” 

Terugkijkend op de ochtend vonden zowel de vrijwilligers als de mantelzorgers het sociale deel heel leuk. Er komen mensen over de vloer die zin hebben om een klus aan te pakken en een praatje is zo gemaakt. De mantelzorger is blij dat ze voorlopig weer vooruit kan en het zo vlotjes en gezellig verlopen is.

Tuinhulpen Agnes en Joëlle zijn uren bezig geweest. Agnes vertelt: “Het is verbazingwekkend hoe diep de wortels zaten. Er waren zelfs tegels waar hele struiken omheen stonden en de tegel niet meer zichtbaar was.” Agnes en Joëlle kenden elkaar van te voren niet, maar er was een leuke klik. Ze letten zelfs bij elkaar op dat ze een goede houding hadden en goed moesten zitten om hun rug te ontzien. Het liep meteen goed qua samenwerking. Tegen 13.00 uur zitten ze samen aan de welverdiende lunch die door de organisaties geregeld is. Ondertussen draait er een powerpoint met de foto’s die die ochtend gemaakt zijn en wordt er met verbazing gekeken naar alle opgeruimde tuinen en het plezier van de mensen die erop staan.

Corlien van der Meulen van stichting Present blikt terug op de ochtend. “Het is zeker voor herhaling vatbaar. We denken erover om het in april weer te doen en dan het dubbele aantal tuinen.” Er is veel meer gebeurd dan de tien tuintjes die opgeknapt zijn. Er zaten mensen bij die nog nooit van Zwolle doet!  en stichting Present gehoord hadden en zich nu als vrijwilliger hebben aangemeld. Er is boven verwachting positief gereageerd. Het past ook goed in de gedachte van verduurzamen en vergroenen”, aldus Corlien. 

“We willen allemaal dat dit gebeurt. Het allermooiste zou zijn als mensen kijken in hun eigen buurt en vragen aan buren met een overwoekerde tuin of ze hulp kunnen gebruiken. Dat zou een mooi gevolg van de Tuinhulpdag kunnen zijn . Hoe mooi is het om dit als buurt met elkaar op te pakken.” Tuinhulpen Agnes en Joëlle zijn hier druk bezig met het op orde maken van een tuin in Zwolle

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Toeristenbelasting in Zwolle met 25 procent gestegen Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Verschillende verkeersmaatregelen op zaterdag 2 maart vanwege Ster van Zwolle en betoging Algemeen 19 uur geleden
Floris Meijers
Minioren SWOL 1894 excelleren op NK Sport Ingezonden 20 uur geleden
Afbeelding
Raad van State: 'Tijdelijk afzien van handhaving PAS-melders mag, mits goed gemotiveerd' Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Zangers gezocht voor Die Fledermaus.nu Algemeen 21 uur geleden
Chris Kruitbosch.
Kruitbosch wil met micromobiliteit steden duurzamer maken Partnerbijdrages 21 uur geleden