Sinterklaas Meine in de gangen van het Dominicanenklooster.
Sinterklaas Meine in de gangen van het Dominicanenklooster. Foto: Tanja van Dijk

Sinterklaas Meine al 25 jaar een begrip in Zwolle

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Annelies Kalisvaart)

ZWOLLE – Al 25 jaar is Meine Boonstra de Sinterklaas van Assendorp. In Zwolle centrum zwaait hij al 23 jaar de scepter als Sinterklaas. In het dagelijks leven heeft hij samen met zijn partner een winkel waarin het Sinterklaasmuseum zit.

“Sinterklaas zit er al mijn hele leven in”, aldus Meine. Van jongs af aan vond hij het een schitterend feest. Zo’n 25 jaar geleden had de winkeliersvereniging in Assendorp een nieuwe Sint nodig. Meine had toen al een winkel achterin de Assendorperstraat. Voor Meine was het 1+1 is 2 en viel het op zijn plek. Hij zou de nieuwe sint worden. Sinterklaas past ook goed bij de feestwinkel die hij met zijn partner heeft. Hij adviseert Sinterklazen en Pieten. De winkel is eigenlijk een beetje een begrip geworden. Qua voorbereiding valt het Sinterklaas zijn mee. Inmiddels zit hij er zo goed in dat dit vanzelf gaat. Wat het meeste tijd kost is het paardrijden. Na 24 jaar trouwe dienst is het paard dit jaar overleden en heeft hij een goede vervanger gevonden. Het klikt met het nieuwe paard. Meine vertelt: “Tegenwoordig heet het paard geen Amerigo meer, maar heet het paard; o-zo-snel. Het is goed om op de hoogte te blijven van de nieuwe ontwikkelingen rondom Sinterklaas. Dagelijkse kost hierbij vormt in deze periode het Sinterklaasjournaal, want hier moet natuurlijk wel op ingespeeld worden.”

Enthousiast vertelt Meine dat zijn drive de blije gezichtjes van de kinderen zijn die vol verwachting op zaterdag 12 november op het Rodetorenplein staan. “Het voelt als een warme deken. Het is een sprookje waar je een paar weken onderdeel van mag zijn. Het is fantastisch”, aldus Meine. Op de dag zelf reageert hij niet meer op de naam Meine, maar is hij vooral Sinterklaas met een andere stem en leeft hij zich helemaal in zijn rol in. In zijn eigen kinderjaren was de Sint ook wel spannend en werd deze opvoedkundig gebruikt. Nu is het veel laagdrempeliger en is Sinterklaas gewoon een vriend en de Pieten net zo.

Dit jaar zijn er bijna honderd Pieten in het centrum. Het is een gigantische intocht. Zwolle staat in de top 10 van Nederland. Het is groot feest en heeft een hele goede organisatie. In 2017 heeft Meine via de landelijke stichting vrienden van Sinterklaas de gouden mijter ontvangen voor zijn inspanningen. Dit omvat een erepenning en een oorkonde met speld voor het sinterklaasfeest. “Een grote eer”, aldus Meine. Na zoveel rare jaren door de corona is het fijn dat het feest weer kan plaatsvinden. Het weer is nog wel alles bepalend, maar het ziet er tot nu toe heel goed uit. Alle ingrediënten zijn er om er een prachtig spektakel van te maken.”

Onder de winkel van Meinesz & Bennesz, verscholen in een kelder van 12 vierkante meter, is een unieke collectie over Sinterklaas. In dit Sinterklaasmuseum is van alles te zien: Beelden van Sinterklaas en Zwarte Piet in alle soorten en maten, lp’s, boeken, tekeningen, een kam en borstel, foto’s, poppen, snoepgoed, kandelaars en natuurlijk ontbreekt de bisschopswijn niet. Er komen mensen op af van allerlei nationaliteiten. Het is een stukje cultureel, historisch erfgoed. Het entreegeld van 50 cent voor het museum gaat ieder jaar naar een goed doel. Dit jaar is dat de grote Sinterklaasactie van Ron en Sabine Zwiers in Zwolle.

Gerard Meijeringh