Afbeelding
Foto: Annelies Kalisvaart

Ouderen wandelen samen met jongeren door het van centrum Zwolle

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Sinds ruim acht jaar is Hart voor Zwolle actief. Deze stichting verbindt eenzame, kwetsbare Zwollenaren aan enthousiaste jongeren (18-35 jaar) via onder andere ontmoetingsprojecten. Zaterdag 13 mei was één van de ontmoetingsprojecten in de binnenstad van Zwolle.

(door Annelies Kalisvaart)

“Destijds is Hart voor Zwolle opgericht door twee studenten theologen. Zij wilden een brug slaan tussen jongeren die iets willen doen voor een ander en kwetsbare mensen”, vertelt Lars Hofsink, coördinator bij Hart voor Zwolle. “Zonder veel papierwerk bemiddelden ze tussen wat bij de jongeren past en waar de kwetsbare persoon behoefte aan heeft. Dit kan zijn een biertje drinken met een oudere, een stukje wandelen of een voetbalwedstrijd bezoeken. Drie jaar geleden is dit overgenomen door het huidige team. Er zijn nu verschillende ontmoetingsprojecten opgezet, zoals het maatjesproject, de groepsactiviteiten en de woon-zorg projecten.”

De ouderenwandeling op 13 mei valt onder de groepsactiviteiten. Er namen tachtig ouderen en even zoveel jongeren aan deel. Het idee is dat de duo’s een gezellige middag hebben en er verbinding is met elkaar.

Bij de start op het Assendorperplein kwamen de ouderen binnendruppelen en werden door een enthousiaste medewerker van Hart voor Zwolle gekoppeld aan de jongeren die op het terras zaten te wachten. Er ontstonden spontaan gesprekjes en op de achtergrond was sfeervolle gitaarmuziek te horen. Iedere deelnemer kreeg een programmaboekje van Hart voor Zwolle met daarin de wandeling, maar ook kletsvragen om het ijs te breken zoals ‘wat is de mooiste plek die je ooit in je leven hebt bezocht’. Al pratend werd er gelopen naar Park Eekhout. Hier werd de groep onthaald door een fotograaf die een mooie foto nam van ieder duo, wat weer in het programmaboekje geplakt kon worden. Er was een gezellig zitje gemaakt in het park, waarbij de ijscokar ijsjes uitdeelde en genoten werd van de stralende zon.

Vervolgens ging de route naar de Nieuwe Haven. In de binnentuin werden liedjes uit de jaren 50 en 60 gezongen door een duo onder het genot van bitterballen en een glaasje fris. De laatste stop was bij de Fundatie. Hier werden de ouderen onthaald met boterkoek en een drankje. De Fundatie werd van de buitenkant bekeken en iedere oudere kreeg twee vrijkaartjes voor een later moment. Nu was er een praatpapier, waarmee verhalen op gang kwamen en er geanimeerde gesprekken ontstonden tussen oud en jong.
“Onderweg zijn er door sponsoring van de horeca allerlei lekkere versnaperingen. Daarnaast wordt de financiering van de dienstverlening voor een groot deel vanuit de gemeente, kerken en fondsen gerealiseerd,” aldus Hofsink. “Ouderen komen via de welzijnscoördinatoren van de verzorgingshuizen bij Hart voor Zwolle terecht. De jongeren komen via het benaderen van opleidingen van Deltion en Windesheim bij ons terecht. Ook jongeren die werken en nog wat tijd over hebben en iets terug willen doen voor een ander melden zich aan.”
Naast ouderen zijn er ook projecten voor jongeren door jongeren. Hofsink: ”Voor de hulpvrager kan het fijn zijn als een jongere hulp biedt. Het is leuker om met een leeftijdsgenoot iets te doen, zoals een terrasje pakken. Het kost ons geen moeite om jongeren te vinden die mee willen doen. Jongeren willen best wel wat doen, ze weten alleen niet hoe. Ons doel is om ze in beweging te brengen en om te zien naar ouderen en kwetsbare Zwollenaren.”

Op 24 juni is het jaarlijkse ontmoetingsfeest gepland, het is een festivalachtige dag vol muziek en gezelligheid. Het idee is dat alle duo’s komen en ookmensen die geïnteresseerd zijn. Zie www.hartvoorzwolle.nl.

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Verschillende verkeersmaatregelen op zaterdag 2 maart vanwege Ster van Zwolle en betoging Algemeen 19 uur geleden
Floris Meijers
Minioren SWOL 1894 excelleren op NK Sport Ingezonden 20 uur geleden
Afbeelding
Gewaagd project in voormalig provinciehuis verdient de Pluim Algemeen 20 uur geleden