Leo is sinds vier jaar met veel plezier zwerfvuilraper in eigen stad.
Leo is sinds vier jaar met veel plezier zwerfvuilraper in eigen stad. Eigen foto

Leo raapt zwerfvuil tijdens zijn ochtendwandeling door de binnenstad met de app HelemaalGroen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Leo Hans (60) woont graag in de binnenstad van Zwolle, hij werkt als docent bij het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers ) en organiseert daarnaast creatieve trainingen over teamgedrag. Sinds vier jaar is hij met veel plezier zwerfvuilraper in eigen stad.

Via Bewoners Binnenstad Zwolle (BBZ) kwam hij bij een wijkpanel terecht van waaruit hij onder andere elke derde zaterdag een opruimronde organiseert. Het doel is om binnenstadbewoners met elkaar te verbinden en het is nog gezellig ook met koffie én een opgeruimde omgeving als extra cadeautje. Dat zwerfvuilgroepje mag van Leo wel wat uitgebreid worden, wie heeft zin om mee te doen?

De gemeente Zwolle zorgt goed voor haar vrijwilligers, ze krijgen zakken, een ring, grijpstokken en een pasje voor een ondergrondse container om hun volle zakken kwijt te kunnen. Als Leo op pad gaat gebruikt hij altijd de app HelemaalGroen om zijn route te registreren. Die zet hij vervolgens op zijn Instagram pagina onder de naam zelfzwolleschoon, samen met een mooie foto. De app is echt een stimulans.

Op vrije dagen maakt Leo graag in zijn eentje al opruimend een ochtendwandeling . Hij geniet van leuke ontmoetingen en ergert zich al niet aan alle rommel op straat. Onlangs kreeg hij een mooi compliment van een voorbijganger die hem liet weten: ‘Namens de gemeenschap bedankt!’ 

Op zaterdag 14 juni is er van 19.00 tot 21.30 uur een informatiemarkt in Academiehuis Grote Kerk. Het wijkpanel heeft daar ook een stand. Het valt Leo op dat er genoeg mensen zijn die graag iets willen doen, daarom rekent hij op veel nieuwe deelnemers.

HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken (app.helemaalgroen.nl). De app kan geactiveerd worden aan het begin van een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de huidige ruim 13.000 deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. De kaart is te zien op www.helemaalgroen.nl.

Er zijn dit jaar in Zwolle al 2497 kilometers via de app geregistreerd opgeschoond. 

De gemeente Zwolle telt nu 269 deelnemers en is Partner geworden van ANBI Stichting HelemaalGroen. 

Afbeelding
Dahliastekkenverkoop op 25 mei bij Rondom de Peperbus; maar liefst 65 soorten Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Brand in frituurpan zorgt voor flink wat schade in keuken bij restaurant Silk Sushi & Asian Dining Algemeen 3 uur geleden
Relámpago Trio
Student zet eigen festival op Nieuws Ingezonden 3 uur geleden