Afbeelding
Foto: Aangeleverd

‘Groote teekening’ blijkt bijzondere vondst

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – Toonkunstkoor Caecilia bestaat dit jaar 150 jaar. Dit jubileum wordt gevierd met veel optredens en een groot jubileumfeest op zaterdag 23 september in de Groote Sociëteit. En met de uitgave van een jubileumboek, dat auteur Frank Inklaar op 23 september gaat aanbieden aan burgemeester Peter Snijders. Het boek krijgt extra cachet door een bijzondere vondst. 

Inklaar kon voor zijn werk dankbaar gebruik maken van het vele materiaal dat al was verzameld door koorlid en amateurhistoricus Peter Laarakker. Die ontdekte dat de eerste decennia na de oprichting in 1873 behoorlijk turbulent waren. Zo werd het koor een paar keer bijna opgeheven en dan op het laatste moment toch weer gered. 

Hoogtepunten waren er ook: in 1899 trad Caecilia met meer dan 200 leden op tijdens een driedaags muziekfeest in Zwolle. Dat las hij in een bericht in de Provinciale Zwolsche en Overijsselsche Courant uit 12 oktober 1908. 

In het bijzonder trok een passage uit dat artikel de aandacht van Laarakker : “Het Overijsselsch geschiedkundig museum heeft dezer dagen wederom eenige belangrijke aanwinsten gekregen… [..] Van de commissie belast met de liquidatie van de gemengde zanvereeniging Caecilia te Zwolle ontving het museum de groote teekening vervaardigd ter herinnering aan het 3-daagsche muziekfeest op 5,6,7 mei 1899, voorzien met de portretten van A.H.C. van Riemsdijk ...” 

Riemsdijk was de toenmalige dirigent, en een lokale beroemdheid. Kennelijk is Caecilia in 1908 toch echt even opgeheven en had het haar archieven overgedragen aan het museum, niet wetende dat het korte tijd later een herstart zou maken. Laarakker was vooral benieuwd naar “de groote teekening” die in het bericht werd genoemd. Als hij die nog kon vinden. 

Zijn speurzin werd nog sterker toen hij ontdekte dat de tekening bij het 75-jarig bestaan van Caecilia in 1948 tentoongesteld is geweest. “Hoe gaaf zou het niet zijn als het 75 jaar later tijdens de jubileumviering op 23 september opnieuw tentoongesteld kon worden”, dacht Laarakker. Dus ging hij in de archieven speuren, waarbij hij ontdekte dat de tekening een groot doek was van ruim 2 bij 1,5 meter, dat in het depot van Collectie Overijssel werd ondergebracht en eigendom is van de ‘Vereeniging tot beoefening van Overijsselsch Regt en Geschiedenis’. Met hulp van de huidige secretaris van die vereniging ontdekte Laarakker dat het doek tegenwoordig in beheer is bij Collectie Overijssel, voorheen Historisch Centrum Overijssel. Die bleek na enige onderhandelingen bereid het doek uit te lenen voor Caecilia’s jubileumviering op 23 september.

Gerard Meijeringh