Afbeelding
Foto: stockfoto

Steekpartij op station Zwolle: verdachte komt vrij

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De enige verdachte die nog vast zat voor een steekpartij op het station Zwolle eind vorig jaar, komt maandag op vrije voeten. Hij is dan geschorst uit voorlopige hechtenis, maar moet zich aan een reeks voorwaarden houden om hem in toom te houden.

Hij krijgt een enkelband, zodat zijn gangen kunnen worden nagegaan, moet alles doen wat de reclassering hem voorschrijft, moet meedoen aan een behandeling en dagbesteding, en vooral: hij mag geen contact hebben met drie andere verdachten in de zaak.

Op dinsdagavond 13 december werden treinreizigers en medewerkers van NS opgeschrikt. In een trein of op het perron van spoor 5A werd een man neergestoken. Hij werd met een steekwond en een klaplong afgevoerd naar het ziekenhuis. De maandag 19 jaar geworden J.S, wordt verdacht van het toebrengen van de potentieel dodelijke steek.

Uit de summiere behandeling tijdens de pro-forma-zitting wordt duidelijk dat er een voor het incident een diefstal met geweld heeft plaatsgevonden, met als mogelijke daders het latere slachtoffer en een netgezel. Zij worden daarvoor eveneens vervolgd, maakte de officier van justitie bekend.

Ook een metgezel van S. moet later voor de rechter komen wegens een aandeel in de steekpartij.

S. houdt vol dat hij niet degene is geweest die heeft gestoken. De reclassering die met hem heeft gesproken heeft een positief rapport over hem uitgebracht. Zij adviseren hem te bestraffen volgens het jeugdstrafrecht, wat over het algemeen minder zware sancties oplevert.

De officier van justitie kon wel meegaan in dat advies. S. is een jonge verdachte en de kans op herhaling van misstappen is ingeperkt door de voorwaarden waaraan hij zich moet houden en het elektronisch toezicht.

De bedoeling is de zaak in oktober te behandelen, tegelijkertijd met die van de medeverdachten, ook de twee van de tegenpartij. Gelijktijdige behandeling, waarbij de twee kampen tegelijk in het strafbakje staan, leek de voorzitter van de rechtbank niet een heel strak plan. Later wordt bekend hoe de zitting wordt ingedeeld.

Gerard Meijeringh