Afbeelding
Foto: stockfoto

Verdachte van brandstichting Braunstraat Zwolle komt vrij

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Ruim een halfjaar na de uitslaande brand bij een bedrijf in zonnewering aan de Braunstraat in Zwolle is het onderzoek naar de verdachten nog in volle gang. Dinsdag besloot de rechtbank om een 20-jarige verdachte uit Apeldoorn met ingang van woensdag vrij te laten.

Op beelden getoond in het televisieprogramma Opsporing Verzocht is duidelijk te zien hoe er brand wordt gesticht bij het pand van Guillaume Janssen op bedrijvenpark de Marslanden. Van rechts naar links rijdt op de achtergrond een auto voorbij als meer op de voorgrond een man met een tas het terrein op komt gelopen. Het is de nacht van 16 juli 2022 als de man kennelijk iets naar binnen gooit en er een flink steekvlam te zien is. De man rent weg, stapt in de auto die vervolgens wegrijdt. Kort erna staat de overkapping in lichterlaaie. De brand had voor het bedrijf grote gevolgen. Naast de schade aan het pand was er ook grote schade aan de voorraad.

Mitchell K. uit Apeldoorn wordt ook verdacht van een poging tot brandstichting bij een pand aan de Herderlaan in Ermelo. De zaak wordt ook in verband gebracht met de brandstichting bij een huis aan de Kalkoenweg in Ermelo in november 2021. Vermoedelijk waren de branden in Ermelo gericht tegen hetzelfde slachtoffer. Welke link er met de Zwolse brand is, blijft op dit moment gissen. Volgens zijn advocaat Remco Kint heeft zijn cliënt de brand in Zwolle en de poging tot brandstichting aan de Herderlaan in Ermelo bekend. Na de scheiding van zijn ouders namen de twee medeverdachten hem in huis. Hij kreeg vervolgens kleine klusjes toebedeeld, zei de advocaat, waarvan kennelijk de brandstichting en de poging daartoe er twee waren.

Omdat de jongeman zijn betrokkenheid bekend heeft is zijn zaak eigenlijk klaar om af te handelen, zei zijn advocaat. Het Openbaar Ministerie doet echter nog onderzoek naar drie andere verdachten. Een van hen komt op 16 mei voor de rechter in een voorlopige zitting. De zaak van Mitchell staat dan ook gepland, maar zijn raadsman verzocht hem op vrije voeten te stellen. Hoewel op brandstichting forse celstraffen staan, wil hij voor zijn zieke moeder kunnen zorgen. Het Openbaar Ministerie verzette zich tegen vrijlating.

De rechters vonden deze zorg ernstig genoeg om hem voorlopig op vrije voeten te stellen. Hij mag echter geen contact opnemen met de medeverdachten. De vrijlating, die woensdagmiddag ingaat, werd in de zaal met applaus begroet door de familie van Mitchell.Gerard Meijeringh

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.