Afbeelding
Foto: Paul van der Wal fotografie

Minister Van der Wal in gesprek over vrijheid met mbo-studenten van Zone.college Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De minister voor Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal was donderdag op bezoek bij Zone.college in Zwolle. Zij was daar voor het ‘Nationaal Gesprek over Vrijheid’. De minister ging in gesprek met mbo-studenten van Zone.college in Zwolle over vrijheid, burgerschap en democratie.

De minister werd verwelkomd door Karin Pullen, voorzitter van het College van Bestuur van Zone.college. “Fantastisch om minister Van der Wal vandaag te ontvangen. Wat mooi dat onze studenten het gesprek met minister Van der Wal konden voeren over zo’n belangrijk onderwerp”, aldus Pullen. 

Ook minister Van der Wal was enthousiast: “Ik ben blij dat iedereen zo vrij was om vragen te stellen. De studenten stelden zich open en kwetsbaar op, dit waardeer ik zeer. We moeten blijven luisteren naar elkaar en naar wat er speelt, ook onder jongeren. De natuur in ons land staat enorm onder druk. We moeten tot een balans komen tussen het behouden van de natuur en economische activiteiten, zoals de vrijheid om te boeren en huizen te bouwen.”

Na een korte introductie, ging Sophie Rutenfrans, programmamaker bij De Balie, met minister Van der Wal in gesprek over wat vrijheid voor haar persoonlijk betekent en wat de rol van vrijheid is binnen haar functie. Hierna was het tijd voor het gesprek met de studenten. Dit gebeurde aan de hand van vragen en stellingen over vrijheid, grondrechten, democratie en burgerschap. In de les burgerschap, die vooraf ging aan het programma, vertelde de docent over het gesprek, over de minister en werden de vragen en stellingen door de studenten opgesteld. 

Het stikstofbeleid van het kabinet dreigt veel boeren te raken en ook verschillende studenten van Zone.college. Studenten die thuis een boerenbedrijf hebben of die de opleiding Veehouderij volgen. Zone.college vindt het belangrijk om het gesprek over de stikstofproblematiek en duurzaamheid met elkaar te blijven voeren, vanuit een oprechte nieuwsgierigheid naar elkaar en respect voor ieders standpunt. 

Het bezoek van de minister was een mooi moment om hierover met haar in gesprek te gaan en om te horen wat de boerenprotesten doen met haar persoonlijke gevoel van vrijheid. Een van de studenten stelde de minister de vraag of hij nog boer kan worden op de plek waar zijn ouders nu een boerenbedrijf hebben. Ze wonen naast een Natura 2000 gebied. Minister Van der Wal reageerde hierop door aan te geven zijn zorgen te begrijpen. Ze gaf aan dat de doelen per gebied in Nederland in kaart worden gebracht. Provincies bekijken vervolgens wat er mogelijk is voor iedere ondernemer.

Gerard Meijeringh