Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

‘Breng de Toren Terug’ gaat straks nieuwe professionele fase in

Algemeen

ZWOLLE - In Zwolle werd aanvankelijk vreemd opgekeken toen Academiehuis Grote Kerk een oproep deed om mee te doen aan een ideeënwedstrijd voor de terugkeer van de verloren toren. Donderdag werd deze fase afgesloten. Conclusie. Alle 59 inzenders zijn winnaars en het project wordt voortgezet. In de tweede fase wordt een professionele weg ingeslagen.

(door Gerard Meijeringh)

Zwolle had ooit de hoogste toren van Nederland, maar daarvoor moeten we ver terug in de tijd. In 1682 werd de hoge toren van de Grote of St. Michaëlskerk voor de derde keer getroffen door bliksem. Dit keer was de aanval fataal. De toren stortte in en werd nooit meer in ere hersteld. De vraag is of er ooit iets voor terugkomt. De campagne ‘Breng de Toren Terug’ werd wel zeer enthousiast ontvangen.
Donderdag werd in Academiehuis Grote Kerk het boek ‘De Nieuwe Toren’ gepresenteerd, waarin alle inzendingen zijn terug te zien. Het boek is te koop voor 19,95 euro. Daarnaast zijn alle ideeën te bekijken in de expositie ‘De nieuwe Toren, die tot medio maart is te bekijken in Academiehuis Grote Kerk.

Dan is het eerste deel van het project echt afgesloten en komt de tweede professionele vervolgfase in beeld, waarbij ook een financiële onderbouwing om de hoek komt kijken. “We gaan een prijsvraag uitschrijven voor professionele kunstenaars en architecten. Dan wordt er echt anders naar de inzendingen gekeken”, aldus Henk Snel. Hij is voorzitter van het Torenberaad, een groep van zes personen die het project in goede banen moet leiden.

Lees verder op pagina 5

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Gerard Meijeringh