Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Harmonieorkest De Bazuin brengt bijzonder Bevrijdings-concert in Academiehuis Grote Kerk

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Harmonieorkest De Bazuin geeft op zaterdag 22 april om 20.00 uur een bijzonder Bevrijdingsconcert in Academiehuis Grote Kerk. Via muziek, poëzie én een bevrijdingsfilm wordt het publiek meegenomen in de angst van oorlog, de hoop op vrijheid en het vieren van deze vrijheid.

April 1945 was de maand waarin Zwolle bevrijd werd. De Bazuin zag hierin reden een indrukwekkend programma voor te bereiden rondom oorlog en vrede. Wendy Biljard, een van de organiserende orkestleden, vertelt hierover: “Via alle onderdelen van het programma samen hopen we het publiek bewust te maken van het feit dat wij nu onze keuzes in vrijheid kunnen en mogen maken.”

Bevrijdingsfilm

Rode draad van de avond is een speciaal gemaakte bevrijdingsfilm. Deze film belicht alle thema’s van het concert: angst, hoop, bevrijding en liefde. De Bazuin ging een samenwerking aan met regisseur en cameraman Steven Jonkman; hij maakte op verschillende plekken in Zwolle filmbeelden die u als publiek zullen meevoeren in het herdenken en vieren.

Khaled Hamed en Sharwan Dahdou, twee Syrische vluchtelingen, zijn geïnterviewd over hun ervaringen met de oorlog in hun land. Daarnaast bevat de film historische beelden van de oorlog in Zwolle. “Een mooie combinatie, want daarmee leggen we zichtbaar een verband tussen geschiedenis en de tegenwoordige tijd.”

Tijdens het concert zullen film en live muziek door elkaar heen lopen en elkaar op die manier versterken.

Gevarieerd muzikaal programma

Beide orkesten van De Bazuin spelen mee: het concertorkest en het projectorkest, dat is uitgebreid met muzikanten van buiten de vereniging. Zij spelen een gevarieerd programma, waarin herdenking en viering uiteraard de boventoon voeren. Zo staan onder andere Schindler’s List, To my country en de Song of Freedom op het programma. De volksliederen van Nederland en Canada ontbreken niet, en Jos Pijnappel arrangeerde Het Zwols Bevrijdingslied voor De Bazuin. De tune van de film, die ook ter plekke gespeeld zal worden, is gecomponeerd door Peter van der Gaag.

Behalve orkestmuziek is op het concert ook zang te horen. Ieder op hun eigen manier zullen zangeres Toos Ligtenberg, dubbel mannenkwartet Double Four en rappers Donny van de Wetering en Iwan van Zon hieraan hun bijdrage leveren. Een bijzondere toevoeging is er verder in de persoon van violist Jeroen Bijlsma. Hij is concertmeester van jeugdsymfonieorkest De Vuurvogel en zal samen met De Bazuin twee solostukken spelen.

Gedichten

Stadsdichter Bauke Vermaas zal de avond van een poëtische blik voorzien. Zij is daarnaast betrokken bij een scholenproject, dat De Bazuin heeft uitgevoerd in de aanloop naar het concert. Zwolse basisscholieren van De Aquarel en De Phoenix werden uitgenodigd om mee te doen aan een gedichten- en tekeningenwedstrijd.

De inzendingen worden tentoongesteld in de kerk, naast audiofragmenten in huisjes die door Talentstad-leerlingen gemaakt zijn. De stadsdichter zal het winnende gedicht live voordragen.

Steentjes bijdragen

Geïnspireerd op de bekende struikelstenen spelen steentjes een grote rol in de film. Deze zijn allemaal beschilderd door Frances Kamp en houden onder meer verband met de thema’s tijdens het concert.

Bezoekers kunnen een ‘steentje bijdragen’ door een van deze steentjes te kopen. Zij steunen hiermee ook het goede doel Hulp voor Helden. Deze stichting zet zich in voor het welzijn van militairen, veteranen en hun thuisfront.

Partners

Dit project is mede tot stand gekomen met steun vanuit het Fonds Amateurkunst Zwolle, Stichting tot Algemeen Nut Zwolle, Prins Bernhard Cultuurfonds, vfonds en Fonds voor Cultuurparticipatie. Voor historische filmbeelden en (oorlogs)objecten werkt De Bazuin samen met respectievelijk Collectie Overijssel en Historische Kring Dalfsen. Het Bevrijdingsconcert start om 20.00 uur. Kaarten zijn via www.ticketkantoor.nl/shop/bazuin22april verkrijgbaar.

Gerard Meijeringh