Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

Grote Zaal wordt Christa Westerhofzaal bij Stadkamer

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE ā€“ Vrijdag was het Internationale Vrouwendag en daar heeft Stadkamer op ingehaakt. Drie ruimtes zijn voor een jaar vernoemd naar een Zwolse vrouw. Het meest in het oog sprong de nieuwe naam van de grote zaal. Deze ruimte heet voor Ć©Ć©n jaar de Christa Westerhofzaal, vernoemd naar de eigenaresse van Boekhandel Westerhof. Ze overleed op 24 februari  en heeft veel betekend voor de stad Zwolle. 

In het kader van Internationale Vrouwendag deed Stadkamer een oproep om vrouwen te nomineren voor de Grote Zaal in Stadkamer Centrum. Daar werd heel goed gehoor aan gegeven. Circa vijftig mensen reageerden en dat was boven verwachting. Daarom werd besloten om ook twee workshopsruimtes te vernoemen naar bijzondere Zwolse vrouwen. En zo konden ook drie categorieĆ«n worden gemaakt; historische vrouwen, vrouwen die een persoonlijke bijdrage hebben geleverd en vrouwen die een maatschappelijke bijdrage hebben geleverd. 

De inzendingen werden beoordeeld door een jury, bestaande uit Hettie van Aalderen (Zwols Vrouwenplatform), Lucia de Vries (historica) en Samuela Evenboer (Stadkamer). De jury was verrast door het enorme aantal inzendingen. ā€œEn dan niet alleen door het grote aantal, maar ook door de verscheidenheid ervan. Ook de manier waarop de inzendingen zijn aangedragen was bijzonder. Met veel passie en persoonlijke motivatieā€, aldus Lucia de Vries. 

De Groote Zaal draagt voor een jaar de naam Christa Westerhofzaal. Een mooi eerbetoon aan de vrouw die 39 jaar directeur was van boekhandel Westerhof en onlangs is overleden. Christa Westerhof werd geboren in 1961. Haar ouders runden een boekhandel aan de Melkmarkt. Later verhuisde de winkel naar de Weeshuisstraat. Als jong meisje hielp ze al mee in de winkel. In 1987 nam ze de boekhandel over. In 1992 begon ze een studieboekhandel in Windesheim en in 2004 ook een winkel in Stadshagen. In de binnenstad verhuisde de winkel via de Jufferenwal naar de Diezerstraat. ā€œAls boekenverkoper heeft ze een stempel op de boekwereld en stad Zwolle gedrukt. Onder haar bezielende leiding werd Westerhof uitgebreid met twee nieuwe vestigingen. Ze zette zich daarnaast ook in voor het Hervormd Weeshuis, de Beiaardstichting, begraafplaats Kranenburg, Het Zwollefonds en de Rotary. Ze wordt door haar geliefden en de stad Zwolle erg geliefdā€, sprak Lucia de Vries namens de jury. 

Bij de historische vrouwen viel de keuze op Hermance Lƶhnis, zodat een van de workshopruimtes voor Ć©Ć©n jaar de Hermance Lƶhniszaal gaat heten. Zij was de eerste onbetaalde directeur van de Zwolse Openbare Leeszaal en Bibliotheek, die in 1916 werd geopend in het monumentale woonhuis aan de Kamperstraat 21. Hermance Lƶhnis bracht de leeszaal tot bloei. Een jaar na de start trok de leeszaal maar liefst 20.000 bezoekers. Zij publiceerde daarnaast enkele novellen. In 2017 was ze medeoprichtster van de Vereeniging voor volksontwikkeling, waaruit in de 1920 de Volksuniversiteit Zwolle ontstond. ā€œEigenlijk zijn we hier in de Stadkamer dankzij deze vrouw. Haar werk blijkt na honderd jaar voort te leven. Haar leeszaal is uitgegroeid tot deze Stadkamer met twee andere vestigingen met dezelfde inzet en passie van de medewerkers. We hadden geen betere vrouw kunnen uitkiezenā€, aldus Lucia de Vries.

De tweede workshopsruimte heeft de naam Aleida Maria Nijland-Engelmoer Zaal gekregen. In de categorie vrouwen die een persoonlijke bijdrage hebben geleverd viel de keuze dus op Aleida Maria Nijland-Engelmoer, geboren in 1933. Ze baarde acht kinderen. Vervolgens diende ze een verzoek voor sterilisatie in. Haar arts en een geestelijke gaven toestemming, maar de tweede geestelijke ging niet akkoord. Toen ze zwanger raakte van haar negende kind, is ze per boot naar Zweden gegaan om zich te laten aborteren en steriliseren. Later ging ze met haar man Wichert naar Turkije. Ze waren in 1983 een van de eerste toeristen in Kusadassi. In Turkije adopteerde ze een bevriende jongeman als zoon, zodat ze toch nog een negende kind heeft gekregen.

Afbeelding
Afbeelding

Gerard Meijeringh