Wethouder Van Willigen leest voor tijdens de Nationale Voorleesdagen van 2022.
Wethouder Van Willigen leest voor tijdens de Nationale Voorleesdagen van 2022. Foto: Eigen foto

Nationale Voorleesdagen bij Stadkamer: van bekende Zwollenaren tot kampioenschap

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Tijdens de Nationale Voorleesdagen van 24 januari tot en met 3 februari houdt Stadkamer allerlei activiteiten voor kinderen en ouders. De dagen starten op woensdag 24 januari met een voorleesbezoek van bekende Zwollenaren aan verschillende Zwolse kinderopvanglocaties, waar zij jonge kinderen voorlezen uit het boek ‘Beer zoekt een beste vriend’. Bij Stadkamer zelf kunnen ouders en kinderen genieten van verschillende activiteiten en aanschuiven bij een voorleesbrunch. Op 24 én 31 januari strijden Zwolse kinderen om de titel ‘Voorleeskampioen’ tijdens de lokale rondes van de Nationale Voorleeswedstrijd. 

Stadkamer sluit zich tijdens De Nationale Voorleesdagen aan bij de doelstelling van Stichting Lezen, om het belang van (voor)lezen te benadrukken en voorlezen aan jonge kinderen te stimuleren. Ieder jaar worden er tijdens deze week verschillende activiteiten georganiseerd, onder meer rondom het Prentenboek van het Jaar. In 2024 is dat ‘Beer zoekt een beste vriend’ van Petr Horácek.

Feestelijk voorleesbezoek bekende Zwollenaren 

De jongste inwoners van Zwolle krijgen op woensdag 24 januari hoog bezoek: bekende Zwollenaren lezen die ochtend voor op verschillende kinderopvanglocaties van Doomijn en Nynke. Burgemeester Snijders en wethouders Schuttenbeld, van Willigen en Rots vertegenwoordigen de gemeente. Ook Nynke de Jong (podcastmaker, schrijver en journalist), Marijn de Vries (fietsburgemeester van Zwolle) en Jan Spannenberg (bekend van Heel Holland bakt 2023) zijn dit jaar van de partij voor een gezellig voorleesmoment.

Nationale Voorleeswedstrijd: strijd om regionale titel 
Tijdens de Nationale Voorleeswedstrijd bij Stadkamer op 24 en 31 januari strijden kinderen uit groep 7 en 8 om de titel ‘Voorleeskampioen Zwolle’. Vanwege het recordaantal van 40 deelnemers in Zwolle is de wedstrijd opgesplitst in vier rondes en zijn er uiteindelijk ook vier Zwolse voorleeskampioenen. De jury bestaat uit Joke Eikenaar - schrijver, Cankut Ercan – Raadslid Volt, Luna Koops – Raadslid PvdA en Obertha IJntema en Kirsty Klomp – medewerkers Stadkamer. In wisselende samenstelling beoordeelt de jury de voorlezers en kiest ze iedere ronde één winnaar. Deze vier winnaars vertegenwoordigen de stad bij de regionale wedstrijd in Bibliotheek Kampen.

Activiteiten bij Stadkamer 

Ook de agenda van Stadkamer zelf staat tijdens de Nationale Voorleesdagen in het teken van (voor)lezen. Van 24 januari tot en met 4 februari kunnen ouders en kinderen op de verschillende vestigingen van Stadkamer meedoen met verschillende activiteiten. Op de website van Stadkamer vind je het volledige programma: https://stadkamer.nl/nieuws/nationale-voorleesdagen

Gerard Meijeringh