Afbeelding
Foto: Shutterstock

Celstraffen voor duo met huis in Stadshagen vol grondstoffen voor harddrugs

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – In een woning aan de Tiendschuurstraat in Zwolle werden pillen gedraaid. Volgens de twee bewoners ging het om geneesmiddelen, maar de woning en tuin lagen vol chemicaliën bedoeld voor de productie van harddrugs. Het duo kreeg donderdag celstraffen opgelegd. 

Op 23 januari 2023 kwam bij het Team Criminele Inlichtingen de tip binnen dat mannen jerrycans en andere spullen met een anijsgeur afleverden via de tuin van ee woning aan de Tiendschuurstraat in de wijk Stadshagen. De volgende dag stapte de politie er binnen. Er stonden jerrycans vol grondstoffen voor de productie van mdma, xtc of crystal meth. In de woning stond een tabletteermachine die pas nog gedraaid had. En in een keukenla werd meer dan 500 gram mdma gevonden.

Volgens de 44-jarige bewoner A. van P. werden met de tabletteermachine geneesmiddelen gemaakt. De rechters rekenen het duo zwaar aan dat ze deze geneesmiddelen, waarvan een aantal uitsluitend op doktersrecept verkrijgbaar is, onbevoegd aan particulieren verkocht. ‘’Het gebruik daarvan in een verkeerde dosering en zonder voorafgaande diagnose door een arts kan een verslaving in de hand werken of zelfs fatale gevolgen hebben’’, aldus de rechtbank.

Wat opviel was dat in de woning en in de tuin veel chemicaliën zijn aangetroffen bedoeld voor de productie van synthetische drugs. Ook de benodigde apparatuur was aanwezig. Op telefoons van de heren zijn chats gevonden die wel degelijk de productie van drugs suggereren. K. zou onder de schuilnaam ‘Legend’ gechat hebben over grondstoffen voor ‘miauw miauw’, ofwel de drug 3-MMC. Foto’s van maatbekers en kristallen gingen over en weer. De rechters achten bewezen dat het duo bezig was een drugslab op te zetten in de woning.

Daarnaast achtte de rechtbank ook bewezen dat Leon K. meer dan 400 video’s en kinderpornografische afbeeldingen met soms erg jonge meisjes in bezit had. Een vergrijp waarvoor hij eerder ook al voor de rechter moest verschijnen. K. werd in 2018 nog vrijgesproken van het opzetten van een drugslab. Hij had toen een tabletteermachine in bezit.

L.K. kreeg 2 jaar cel, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. Onderdeel van de voorwaardelijke straf is dat hij zich laat behandelen voor zijn drugsverslaving. Hij zit nog altijd vast. Van P. loopt alweer een tijdje vrij rond. Hij kreeg een celstraf opgelegd van 442 dagen, waarvan 364 dagen voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uren. Het onvoorwaardelijke deel van de celstraf zat hij in voorarrest al uit. De aan Van P. opgelegde straf is gelijk aan de eis van het OM. Tegen K. had de officier 42 maanden cel waarvan een halfjaar voorwaardelijk geëist.

Gerard Meijeringh