Commissaris van de Koning Andries Heidema.
Commissaris van de Koning Andries Heidema. Foto: Eigen foto

Andries Heidema nog zes jaar Commissaris van de Koning in Overijssel

Algemeen

ZWOLLE - Andries Heidema is nog eens zes jaar Commissaris van de Koning in Overijssel. Provinciale Staten (PS) van Overijssel hebben hem voor een nieuwe termijn voorgedragen aan de Minister van Binnenlandse Zaken. PS heeft daar woensdagmiddag in een besloten vergadering gestemd.

Provinciale Staten droegen Andries Heidema in 2018 voor als Commissaris van de Koning van de Provincie Overijssel. Hij volgde Ank Bijleveld op. De termijn van Heidema loopt in juli af. Eind vorig jaar gaf hij aan beschikbaar te zijn voor een tweede ambtstermijn van zes jaar. Provinciale Staten zijn daarop een herbenoemingsprocedure gestart.

“Afgelopen jaar zagen Provinciale Staten dat Andries Heidema heel goed bij Overijssel past”, zei Statenlid en voorzitter van de vertrouwenscommissie Carla Evers (BBB). “Onlangs zei iemand ook: ‘We gunnen Overijssel opnieuw zes jaar met deze commissaris’. Daarom doen Provinciale Staten deze aanbeveling.”

Andries Heidema wachtte tijdens het besloten deel van de vergadering van PS in zijn werkkamer de uitslag af. Statenlid Sybren Stelpstra trad als voorzitter op. Na het opheffen van het besloten deel, werd Heidema officieel op de hoogte gesteld van de positieve aanbeveling. 

Na ontvangst van felicitaties en bloemen, verklaarde Heidema: “Het is fijn om het vertrouwen te genieten van de Staten. Ik ben blij met deze positieve aanbeveling.” Vervolgens nam hij de voorzittershamer over van Stelpstra en werd de Statenvergadering voortgezet.

De aanbeveling van Provinciale Staten is inmiddels verstuurd aan de minister van Binnenlandse Zaken, die een dergelijke aanbeveling in principe volgt.