Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto’s uit vergeten oorlogen

Algemeen

ZWOLLE - ‘Mensen achter vergeten oorlogen’ is de titel van de foto-expositie in Stadkamer Centrum in Zwolle. Als fotograaf en filmmaker bij noodhulporganisatie ZOA reist de Zwolse Lieuwe Siebe de Jong naar verschillende delen van de wereld om crises in beeld te brengen.

ZOA is momenteel actief in twaalf onveilige en onstabiele regio’s over de hele wereld en biedt hulp aan mensen die lijden onder gewapende conflicten of natuurrampen. Daarmee is ZOA vaak aanwezig in talloze oorlogen die als ‘vergeten’ of ‘verwaarloosd’ worden bestempeld, bijvoorbeeld in Ethiopië, Sudan en Nigeria. 

In deze expositie gaat het om de mens in deze vergeten oorlogen: wat is zijn verhaal, welk leed draagt zij mee, wat droomt een kind? “Als ik hen in de ogen kijk, zie ik verdriet. Maar ook een ongelofelijke veerkracht om dapper door te zetten, dwars tegen alle oorlogsgeweld in”, zegt De Jong.  

“Deze foto’s werpen het licht op hún wereld die achter de westerse krantenkoppen verscholen ligt. Niet om toe te kijken, maar om naast onze medemens te staan.” 

ZOA helpt kwetsbare mensen in nood, op die plekken waar een hevige crisis is door een oorlog of natuurramp. Met noodhulp, maar ook met activiteiten om weer een nieuw bestaan te kunnen opbouwen. De expositie is tot 5 mei te zien in Stadkamer Centrum.

Afbeelding
Afbeelding

Gerard Meijeringh