Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman

Algemeen

ZWOLLE - De Fraterhuis Academie staat woensdagavond 1 mei in het teken van The Art Department. Illustrator Jasper Rietman vertelt in deze Talk over het ambacht achter de film. En hij laat aan de hand van voorbeelden zien hoe belangrijk de vakmensen achter de schermen zijn voor de look van een film.

Ver voordat een film op het witte doek verschijnt heeft een leger vakmensen zich samen met de regisseur al gebogen over de visuele kant: de look van de film. Concept artists, storyboarders en propmakers zijn allemaal essentieel voor wat je als kijker uiteindelijk te zien krijgt. Toch zijn hun bijdragen niet altijd even zichtbaar.

Aan de hand van films als Mad Max: Fury Road, The Lord of the Rings, Dune en Alien laat illustrator Jasper Rietman zien hoe belangrijk deze mensen achter, maar soms ook voor de schermen zijn. En vraagt hij zich af of het ambacht en vakmanschap onder druk staat door bijvoorbeeld de opkomst van AI.

Jasper Rietman is een redactioneel illustrator met een voorliefde voor handgemaakte tekeningen. Zijn illustraties verschenen in The New York Times, The Guardian, Variety, De Standaard en de Volkskrant. Daarnaast werkt hij momenteel aan een eigen boek.

Fraterhuis Talks
Filmtheater Fraterhuis presenteert de Fraterhuis Talks. Korte lezingen over maatschappelijke thema’s in de cinema en beeldcultuur door wisselende gastsprekers. De Fraterhuis Talks vinden iedere eerste woensdagavond van de maand plaats van 20.15 tot 21.15 uur in het Fraterhuis. Na afloop van de lezing is er gelegenheid om na te borrelen en praten. De entree van 7,50 euro is inclusief een kaartje voor een filmvoorstelling naar keuze in het Fraterhuis.


Gerard Meijeringh